Izrael bírálata legitim, Izrael létének megkérdőjelezése antiszemitizmus – mondta az izraeli elnök az amerikai Kongresszusban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Jichak Herzog izraeli elnök szerdán azt mondta az amerikai törvényhozóknak, hogy üdvözli a kritikát, különösen amerikai barátai részéről, de – tette hozzá – az nem léphet át egy határt: nem csaphat át Izrael létjogosultságának tagadásába. Ez ugyanis már antiszemitizmus.

Herzog elnök üdvözli a Kongresszus tagjait. Mögötte Kamala Harris alelnök és Kevin McCarthy, a Kongresszus elnöke

 

Herzog beszédét zsúfolásig megtelt teremben hallgatták a Kongresszus két házának tagjai – annak ellenére, hogy egy maroknyi progresszív demokrata képviselő nem volt jelen. Ők előre bejelentették, hogy bojkottálni fogják az eseményt „Izrael palesztinokkal való bánásmódja miatt, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya tanúsít.”

Herzog egy nappal a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott fehér házi találkozója után beszélt, amelyen a két elnök hangsúlyozta országaik szoros kapcsolatát – a Netanjahu és Biden között fennálló feszültségek ellenére.

“Tiszteletben tartom a kritikát, különösen a barátok részéről, noha nem kell mindig mindet elfogadni” – mondta beszédében Herzog, melyet az amerikai képviselők több ízben álló ovációval üdvözöltek.

“De az Izraellel szembeni kritika nem lépheti át a határt, a bírálat nem mehet át Izrael Állam létjogosultságának tagadásába. A zsidó nép önrendelkezési jogának megkérdőjelezése nem legitim diplomácia, hanem antiszemitizmus”.

“A képviselőház kedden elsöprő, 412-9 arányban elfogadott egy határozatot, amelyben kifejezte Izrael támogatását és leszögezte, hogy az nem rasszista állam. A kilenc ellenszavazat a „progresszív demokraták” részéről érkezett.

Powerful words from Israel’s President Isaac Herzog

🇮🇱🇺🇸Powerful words from Israel’s President Isaac Herzog during his address to US Congress on July 19th: “It is clear that America is irreplaceable to Israel, and Israel is irreplaceable to America.”🇺🇸🇮🇱 #congress #israel #herzog StandWithUs Facebook : https://bit.ly/2V7eW4J StandWithUs Instagram : https://bit.ly/2JeXUe7 StandWithUs Twitter : https://bit.ly/2Wh6Bbl StandWithUs TikTok : https://www.tiktok.com/@stand_with_us StandWithUs TV : https://www.standwithus.tv StandWithUs News : https://www.israelnewsstand.com StandWithUs Web : https://www.standwithus.com

Herzog kedden Biden elnökkel találkozott.

Megköszönve Biden barátságát, Herzog megragadta az alkalmat, és biztosította az amerikai elnököt: Izrael demokráciája ,,erős és ellenálló.”

Az újságírók előtt nyíltan utalva az országot megosztó alkotmányos válságra, az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy a kialakult vita „az izraeli demokrácia nagyságáról” tanúskodik, és hogy a két ország közötti együttműködés folyamatosan növekszik, megemlítve azt is, hogy ,,ellenségeink nem értik megfelelően az izraeli vitát.” Végül hozzátette: ,,a demokrácia erős. Úgy gondolom, hogy széles körű konszenzust kell keresnünk, és ebben egyetértek Önnel. Még most is folytatom a megoldások keresését a válságból való kilábalás érdekében.”

Algemeiner

[popup][/popup]