Izrael: betelt a Hadassah kórház, nem fogad több COVID-19 beteget

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hírt Zev Rotstein professzor, a kórház igazgatója közölte hétfőn, az egészségügyi minisztériumnak írt levelében.

A kórháznak nincs további berendezése és gyógyszere újabb páciensek fogadására. „Megszakad a szívünk, de meg kell érteni, gyógyszertartalékaink kimerültek, és az új jelentkezőket máshová kell irányítanunk, ahol jobb ellátásban részesülhetnek.”

A kórház levelében az áll, hogy az egészségügyi és a pénzügyminisztérium a költségek csupán egy bizonyos részét fedezi, ezért január 10-től nem tudnak újabb ellátmányt vásárolni. A Hadassah kórházban 142 COVID-19 fertőzöttet ápolnak; közülük 87 állapota kritikus. A kórház illetékesei már kérték, hogy a mentők ne szállítsanak több koronavírusos beteget a kórházba.

A bejelentés hátterében hét közkórház és a kormányzat közötti vita áll a közpénzekből történő finanszírozásról.

Előbbiek független szervezetek, amelyek főleg adományokból tartják fönn magukat, más gyógyászati központok viszont állami irányítás alatt állnak, és az egészségbiztosítókhoz tartoznak. Köztük van a Hadassah is, a többiekhez hasonlóan komoly pénzügyi válságban.

Igazgatóik az elmúlt héten tüntetés rendeztek a pénzügyminisztérium előtt azt követelve, hogy az egy kórházi ágyra eső támogatást növeljék, ami jelenleg fele annak, amiben más kórházak részesülnek.

Múlt csütörtökön több közkórház bejelentette, hogy nem fogadnak olyan ambuláns betegeket – köztük koronavírusos pácienseket – akik nincsenek életveszélyes állapotban.

Jpost.com – Bassa László

Címkék:Covid 19, Hadassah

[popup][/popup]