Izrael beleáll a moszkvai jogvitába – a Szohnut maradása a tét

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Jáir Lapid miniszterelnök és külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy izraeli delegációt küldenek Moszkvába, a Kreml azon szándéka miatt, hogy beszünteti a Szochnut tevékenységét az országban.

Jair Lapid

Lapid csütörtökön helyzetértékelést tartott a Külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács illetékeseivel az ügyben, közölte hivatala – írja az ujkelet.live.

„A helyzetértékelés során az a döntés született, hogy a jövő héten delegációt küldenek a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a Bevándorlási és Integrációs Minisztérium képviselőivel, hogy biztosítsák a Szochnut oroszországi működésének folytatását” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

Az üggyel kapcsolatban vasárnap ismét találkozóra kerül sor.

,,Az oroszországi zsidó közösség szorosan kötődik Izraelhez, és ennek jelentősége az orosz vezetéssel folytatott minden politikai beszélgetésben felvetődik. Folytatjuk a diplomáciai csatornákon keresztüli intézkedést, hogy a Szochnut fontos tevékenysége ne álljon le.”

Pnina Tamano-Seta bevándorlási és integrációs miniszter az orosz igazságügyi minisztérium keresetére reagálva kijelentette, hogy ,,a bevándorlás Izraelbe a világ minden zsidójának alapvető joga. A Szochnut tevékenységet folytat Európa-szerte és a többi kontinensen, valamint Oroszországban, a helyi hatóságokkal teljes mértékben összehangolva. A szervezet tevékenységének leállítása nem indokolt, ezért diplomáciai erőfeszítéseket tesznek a kérdés tisztázása és a tevékenység összehangolt szabályozása érdekében. A zsidók bevándorlásáért és izraeli integrációjukért felelős miniszterként a közelmúltban többször megkerestem Jáir Lapid miniszterelnököt, hogy diplomáciai szintű vita folyjon a témáról, és folyamatosan kapcsolatban vagyok Alon Uspizzal, a Külügyminisztérium főigazgatójával. Mivel évtizedek óta tudjuk, hogyan kell együttműködni az oroszországi hatóságokkal, nincs kétségem afelől, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat.”

A Walla hírportál szerint az izraeli delegációban jogászok és nem politikai szakemberek lesznek. Magas rangú izraeli tisztviselők szerint az oroszok az incidenst joginak, nem pedig politikainak határozzák meg, ezért a csatorna, amelyen jelenleg dolgoznak, mindenekelőtt jogi csatorna a jövő héten a moszkvai bíróságon sorra kerülő tárgyalás előkészítésére.

Az orosz igazságügyi minisztérium csütörtökön keresetet nyújtott be egy moszkvai bírósághoz, amelyben azt követelte, hogy a Szochnutot töröljék az Oroszországban bejegyzett civil szervezetek listájáról, ezzel beszüntetve tevékenységét, mert a szervezet tevékenysége sérti az orosz törvényeket. Július 28-án terveznek meghallgatást tartani a témában, amely meghatározza a szervezet jövőjét Oroszországban.

A múlt héten Alexander Ben Cvi nagykövet találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, és azt a választ kapta, hogy az ügynökséggel kapcsolatban folyamatban lévő vizsgálat nem minősül diplomáciai megtorlásnak Jeruzsálem ellen. Mindazonáltal egyre több magas rangú izraeli tisztviselő gondolja úgy, hogy a lépés jelzés lehet Izraelnek, hogy Oroszország elégedetlen az ukrajnai háborúval kapcsolatos politikájával.

Az elmúlt hónapokban, az ukrajnai háborúban folytatott orosz hadműveletek eszkalációja és az amerikai nyomás közepette, Izrael felerősítette Oroszországgal szembeni nyilvános kritikáját. A bucsai mészárlás után Lapid miniszterelnök, aki akkor még csak külügyminiszterként dolgozott, háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot.

A hónap elején az orosz kormány arról tájékoztatta a Szochnutot, hogy tevékenysége az országban sérti az orosz törvényeket, ezért le kell állítani.

Az orosz igazságügyi minisztérium július 1-jén a Szochnut moszkvai irodájába küldött levele szerint a szervezet a törvényt megsértve gyűjti, tárolja és továbbítja az orosz állampolgárokra vonatkozó adatokat. Ez a vád azokra az adatokra vonatkozott, amelyeket az ügynökség az izraeli bevándorlási jelöltekről gyűjt.

A levél szerint ez a magatartás sérti az adattárolásról és információvédelemről szóló orosz törvényeket, és a szervezetet be kell zárni Oroszországban, ami arra késztette Pnina Tamano-Seta integrációs minisztert, hogy közbelépésre sürgesse Jáir Lapid miniszterelnököt a válság kezelésének érdekében.

Mindazonáltal a levél nem követelte kifejezetten, hogy haladéktalanul fejezzék be tevékenységüket; az ügynökség ezért a levelet kiindulópontként kezelte a tárgyalásokhoz, amelyek végül kompromisszumhoz vezethetnének.

Egyre több orosz zsidó alijázik az Ukrajnában indított invázió óta, amelyet a gazdasági szankciók és az otthoni politikai üldöztetések fokoznak.

A Bevándorlási és Integrációs Minisztérium belső adatai szerint az év első hat hónapjában 11 906 ukrán vándorolt be Izraelbe, ami közel négyszerese a 2021-es év egészében mért számnak. De az ugyanebben az időszakban érkező oroszok száma közel 40 százalékkal haladta meg az ukránokét – összesen 16 598-an, ami több mint kétszerese a tavalyi év adatainak.

[popup][/popup]