Izrael a holokauszttagadás elleni határozatot terjeszt az ENSZ-közgyűlés elé

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael holokauszttagadás elleni határozatot fog benyújtani az ENSZ Közgyűlésének. Erre még ebben a hónapban sor kerül. Ezt Gilad Erdan izraeli ENSZ nagykövet jelentette be szerdán.

Gilad Erdan az ENSZ közgyűlésen

Erdan biztos benne, hogy a javaslat még ebben a hónapban elsöprő többséggel fog átmenni a közgyűlésen. Erről a Times of Izrael számolt be.

A határozati javaslat nem tartalmaz végrehajtási mechanizmust, de Erdan szerint az új nemzetközi norma hatásai jelentősek lesznek.

A határozat a holokauszttagadásról a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) által összeállított definíciót használja. Esetleges jogsértés során az aláíró országoktól konkrét intézkedéseket vár el, és megköveteli a közösségi médiahálózatoktól az IHRA definíciója alá tartozó bejegyzések eltávolítását. Mindezt egy sajtótájékoztatón jelentette be Gilad Erdan.

Magára a szavazásra január 20-án kerül sor. Maga a dátum szimbolikus: a hitleri végső megoldás végrehajtásának koordinálására szervezett Wannsee konferencia 80. évfordulóján kerül sor a szavazásra.

A megbízott szerint a határozat előterjesztésére azért most kerül sor, mert az antiszemitizmus és a holokauszttagadás „drámai növekedését” tapasztalták, s ez különösen igaz a tavalyi gázai konfliktust követően.

Erdan elismerte, hogy – mint minden ENSZ közgyűlési határozat – ez sem rendelkezik majd végrehajtási mechanizmussal. De reményét fejezte ki, hogy új „nemzetközi szabványt” állít fel ez a rendelet arra vonatkozóan, hogy mi minősül holokauszttagadásnak, és hogy a közösségi média óriásvállalatainak hogyan kell erre reagálniuk. Így az állásfoglalásnak jelentős hatása lesz a továbbiakban az esetleges viták során.

Erdan elmondta, tárgyalásokat folytatott a világ különböző országainak képviselőivel, hogy lobbizzon a támogatásért. Azt jósolta, hogy az intézkedés elsöprő többséggel fog átmenni, mivel az ENSZ 193 tagállamából mintegy 160 előzetesen támogatja azt.

“Remélem, hogy még azok az országok is, amelyekkel nincsenek érdemi kapcsolataink, megértik ennek a határozatnak a fontosságát, és úgy döntenek, hogy megszavazzák” – mondta Erdan.

Az elkövetkező napokban a diplomaták megtárgyalják a konkrét határozat szövegét, és tárgyalni fognak az esetleges változtatásokról.

Ha a kezdeményezés átmegy, akkor Izrael fennállása óta ez lesz a második alkalom, hogy általa benyújtott határozatot elfogad a közgyűlés. Az első alkalom 2005-ben történt, amikor a testület elfogadta, hogy az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója a holokauszt nemzetközi emléknapja legyen.

Times of Israel – Szabó Gyula

Címkék:ENSZ-közgyűlés, Holokauszt-tagadás, Javaslat

[popup][/popup]