Izrael: A főrabbik vezették a vallási reformok elleni tüntetést

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

“Országunk zsidó ország. Ennek a lényege a főrabbinátus és a Tóra.” A vallási reformok elleni tüntetést vasárnap Jeruzsálemben Izrael két főrabbija vezette. A demonstráción több ezer ortodox jesiva diák vett részt. A “jesiva menetet” a Kneszet előtt tartották. Tiltakoztak a Matan Kahana vallásügyi miniszter által javasolt módosítások ellen és azt követelték, hogy azokat vonják vissza. Ezek a betérés és kásrut törvényeit érintik.

Jichak Joszef szefárd és David Lau askenáz főrabbi

Az eseményt úgy időzítették, hogy egybeessen a miniszterelnöki kabinet heti ülésével, amelyet Naftali Bennett miniszterelnök vezet. Bennett a Yamina párttal a Knesszetben ugyanannak a jobboldali politikai szövetségének a tagja, mint a Matan Kahana miniszter.

A tüntetésen David Lau askenázi főrabbi és Jichak Joszef szefárd főrabbi is felszólalt. Elítélték a terveket, amik szerintük alapvetően megváltoztatnák az ország zsidó jellegét. „Országunk zsidó ország. Ennek letéteményese a főrabbinátus és a Tóra.” – adott hangot véleményének Lau főrabbi.

A Kahana miniszter által javasolt változtatások decentralizálnák a betérés folyamatát, így az eljárást a Főrabbinátus kezéből a helyi rabbik kezébe adná.

A másik reform a kóser tanusítványok kiállítását érinti. Az új szabályok – amelyek ebben a hónapban léptek hatályba – országszerte minden vallási tanács előtt megnyitják az kósersági ellenőrzés lehetőségét. Eddig ez a Főrabbinátus vagy annak helyi vallási tanácsa monopóliuma volt.

“Zsidó állam az, ahol van főrabbinátus! Zsidó állam az, ahol a főrabbinátus hozza a döntéseket, írja a szabályokat, és mutatja az utat” – mondta Lau főrabbi.

Joszef főrabbi felszólította a minisztert, hogy vonja vissza a szabályokat, és helyette erősítsék meg a Főrabbinátus pozícióját. “Jönnek, és mindenféle változtatásokat eszközölnek, a kásrutban, az áttérésben és a Nyugati Fal ügyében” – mondta Joszef, ezzel utalva a vitatott tervekre is, amelyek szerint a zsidóság legszentebb helyén egy nem szigorúan ortodox szabályok szerinti, hanem „egalitárius” imarészleg létesítését tervezik.

i24.com – Szabó Gyula

[popup][/popup]