„Isten óvott minket”

Írta: Polgár György / Düsseldorf - Rovat: Politika

A zsinagóga nem kapott rendőrségi védelmet, holott ezt nem egyszer, és nem csak a mostani Jom Kippur kapcsán kérték. A kapitányság szerint a kérés nem volt indokolt, mivel nem volt konkrét fenyegetettség.

Gyászolók a hallei piactéren (AFP / Ronny Hartmann)

„Boldogok vagyunk, hogy az újraegyesítés után Szászország-Anhalt különböző részein ismét beindult zsidó közélet” – jelentette ki a tegnap hajnali híradóban Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök, aki a hallei zsidó közösség elleni merénylet-kísérlet hallatán azonnal megszakította külföldi útját és a városba utazott. „Ami politikailag megtehető annak érdekében, hogy ez így maradjon, és az emberek biztonságban érezzék magukat, azt meg is fogjuk tenni” – tette hozzá a szemmel láthatóan megrendült politikus.

„Nagyon gyakran megtörténik, hogy szavakat tettek követik. De ezt meg kell akadályozni” – nyilatkozta Angela Merkel szövetségi kancellár Nürnbergben egy csütörtöki szakszervezeti ülésen. „Gyűlöletnek, rasszizmusnak és antiszemitizmusnak nem lehet helye a mi országunkban” – tette hozzá. A kormányfő előző este spontán módon megjelent egy berlini zsinagógában, szolidaritása kifejezéseként.

Szolidaritásukat fejezték ki Halle lakói is, akik mind szerda, mind csütörtök este tömegesen jelentek meg gyertyával a kezükben a főtéren, a zsinagóga bejárata mellett és a másik tetthelyen is. Mindkét helyen virágok és gyertyák halmaza látható.

Az ajtó, amit nem sikerült szétlőni

Bajorország belügyminisztere, Joachim Herrmann, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt politikusait vonta felelősségre: „A dolog egyik része a szörnyű tettesek” – mondta „másik része a szellemi gyújtogatók. Az utóbbi időben az AfD egyes képviselői szemtelen módon tűntek ki ebben.”

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a zsidó objektumok erősebb védelmére tett ígéretet.

Az AfD vezetői lagymatag módon reagáltak a rettenetes eseményre. Számukra fontosabb volt a felhozott vádakat sértődötten visszautasítani mondván, a zsinagóga elleni támadást és a gyilkosságokat csak felhasználják ellenük politikai riválisaik.

Max Privorozki (dpa)

Se szeri, se száma azoknak a nyilatkozatoknak, melyek elítélik a 27 éves szélsőjobboldali merénylő tettét és határozottabb fellépésre szólítanak fel. „Már nem bírom hallani ezeket a kijelentéseket!” – háborodott fel Michel Friedmann, ismert német zsidó publicista. „Mindez ugyan nagyon fontos, de ma már messze nem elég. Az országot egyre jobban behálózó általános gyűlölet komolyságát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nem térhetünk napirendre efelett. Ha így teszünk, a gyűlölet spirálja csak tovább fog fokozódni.”

Friedmann szintén utalt AfD felelősségére. Úgy látja, hogy egyes vezetői maguk is gyűlöletet keltenek, a holokauszt jelentőségét pedig igyekeznek minimalizálni. Szerinte innen már csak egy apró lépés, hogy egy radikalizálódott holokauszt-tagadó valamilyen gyalázatos tettre határozza el magát. Minden jobb érzésű embernek azonnal reagálnia kell, ha gyűlölködést tapasztal, akármilyen jelentéktelennek is tűnik.

Pontosan ezt tette egy ismeretlen foci-rajongó szerda este a Németország-Argentína válogatott-mérkőzésen. Amikor a tragédia áldozatainak tiszteletére a rendezők egyperces néma vigyázzállásra szólították fel a jelenlévőket, valaki fennhangon elkezdte énekelni a német himnuszt, mígnem egy másik néző rákiabálva rendre utasította.

Mindeközben egyre több részlet válik ismertté, főként az elektronikus médiában közzétett tanú-beszámolók jóvoltából. Max Privorozki, a hallei zsidó közösségi elnökétől megtudhattuk, hogy a zsinagóga nem kapott rendőrségi védelmet, holott ezt nem egyszer, és nem csak a mostani Jom Kippur kapcsán kérték. A kapitányság szerint a kérés nem volt indokolt, mivel nem volt konkrét fenyegetettség. Így aztán a zsinagóga biztonsági megbízottja egy önkéntes gyülekezeti tag, akinek semmilyen képzettsége nincs e téren. További kritika is érte a rendőrséget, amelynek első egysége egyes tanúk szerint tíz, mások elmondása alapján csak húsz perc múltán  érkezett a helyszínre. Később azzal magyarázták a késedelmet, hogy egyszerre nagyon sok bejelentést kaptak, melyeket előbb ki kellett értékelni.

A lövések és robbanások hallatán a zsinagógában tartózkodó ötvenegy személy (korábban hetven-nyolcvanról volt szó) egy része a konyhába menekült, miközben a többiek bútorokkal barikádozták el az ajtót. A biztonsági kamerán keresztül figyelték az eseményeket. A támadónak szerencsére nem sikerült kirobbantani az ajtót, így aztán továbbállt. „Isten óvott minket” – jelentette ki Privorozki.

A jelenlévők elmondása szerint a kiérkező rohamrendőrök udvariasan és figyelmesen bántak velük. Kihallgatták őket, az épületet pedig átvizsgálták, mivel nem lehetett tudni, nincs-e elrejtve robbanószer. Ötórás várakozás után, tíz rendőrautó kíséretében, busszal a városi kórházba szállították őket, ahol orvosi vizsgálaton estek át. Amikor tehették, a közösségi tagok folytatták ünnepi imájukat. A kórházi dolgozók nagyon megértőek voltak, sőt amikor elérkezett a jom kippuri böjt vége, étellel-itallal látták el a megviselt embereket. A végső istentiszteletet a kórház büféjében tartották. „Minden bizonnyal ez volt a legintenzívebb és legünnepélyesebb, ami valaha létezett, hiszen önfeledten ünnepeltük, hogy mindezt túléltük és életben vagyunk” – meséli egy másik szemtanú a Spiegel Online portálon. A gyülekezet az éjszakát rendőri védelem mellett, egy szállodában töltötte.

Halle parlamenti képviselője, Christoph Bernstiel nyilatkozata szerint a város eddig „biztonságos kikötője” volt a zsidó és más vallási gyülekezeteknek. Emiatt nem volt szükség fegyveres őrségre. „Tegnap ez megváltozott. A jövőben a zsidó közösség nem létezhet rendőrségi védelem nélkül. És ezt borzaszóan sajnálom” – jelentette ki.

Címkék:antiszemitizmus, Halle, merénylet, zsinagóga

[popup][/popup]