Iránról és más biztonsági kérdésekről tárgyalt Pompeo és Netanjahu

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Iránról és más, Izrael biztonságával összefüggő kérdésekről tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök szerda este Lisszabonban.

Pompeo Twitter-üzenetében újabb “termékeny találkozóként” jellemezte portugáliai  eszmecseréjüket. “A többi között megvitattuk az Irán  destabilizáló befolyása ellen irányuló erőfeszítéseket, a gazdasági együttműködés fontosságát a regionális partnerekkel és más olyan kérdéseket, amelyek Izrael biztonságával kapcsolatosak” – írta mikroblogján az amerikai tárcavezető.

Netanjahu hivatala a találkozó előtt közölte, hogy a megbeszélések napirendjén lesz egy közös védelmi szövetség megvitatása, valamint a Jordán-völgyének – az  izraeli kormányfő által szorgalmazott – annektálása, illetve ennek esetleges elismerése Washington által. Erről egyelőre azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Az izraeli parlamentnek még a jövő héten van ideje arra, hogy elkerülje az újabb választásokat. Az idén eddig két alkalommal tartottak parlamenti választást Izraelben.

Aviháj Mandelblitt izraeli főügyész hétfőn átadta a Benjámin Netanjahu elleni vádiratot Juli Edelsteinnek, a törvényhozás elnökének. Az ügyvezető miniszterelnököt vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel és sikkasztással vádolják.

“Úgy tűnik az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter segítségével ” – kommentálta a találkozót az Observador című portugál lap.

MTI

[popup][/popup]