Iráni válasz Macronnak: újabb Holokauszt tagadó karikatúra-kiállítás

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az iráni Iszlám Ideológia Terjesztésének Szervezete Művészeti Irodája (sic) – tiltakozásul az ellen, hogy Emmanuel Macron a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák védelmére kelt – bejelentette, hogy újabb Holokauszt tagadó gúnyrajzok kiállítását készíti elő.

Mohammad-Ali Rajabi iráni karikaturista rajza

Masud Shojaei-Tabatabai, a szervezet Vizuális Művészeti Hivatalának igazgatója – maga is veterán karikaturista – keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki: „A francia elnök a világ több mint másfél milliárd lakóját hagyta figyelmen kívül. Nyilvánvaló, hogy mi, moszlimok iszlamofóbiát, gyűlöletkeltést és rasszizmust hirdető forgatókönyvvel állunk szemben.”

„Magas színvonalú művészeti alkotások kerülnek majd kiállításra a Holokausztról; egy bennünket sértő gúnyrajzra tíz karikatúra lesz a válasz a közösségi médiában és más virtuális terekben; a most készülő tárlat bemutatja, hogy Macron és barátai miként értelmezik a toleranciát a szólásszabadság jegyében. A karikatúrák nyelvén vágunk vissza” – tette hozzá Shojaei-Tabatabai, aki már szeptemberben bejelentette, hogy „méltó választ” készülnek adni a Charlie Hebdo karikatúráinak újbóli közzétételére.

Egy korábbi iráni rajzverseny győztes pályaműve

A Művészeti Iroda korábban két alkalommal rendezett hasonló kiállítást a Holokauszt témájában, továbbá 2017-ben és 2019-ben megszervezte az International Trumpism Cartoon and Caricature Contest elnevezésű vetélkedőt. “I Can’t Breathe” címmel júniusban került sor egy „rasszizmus ellenes” tárlatra. Terveik között szerepel nemzetközi rajzfilm, karikatúra és poszter verseny kiírása, a palesztin néppel történő szolidaritás jegyében. Címe: “Palestine Is Not Alone”.

The Coordination Forum for Countering Antisemitism – Bassa László

Címkék:Holokauszt-tagadás, Irán, Iszlám

[popup][/popup]