Iráni, palesztin és más jókívánságok Ros Hasana ünnepén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Boldog új évet, „békét és harmóniát” kívánt „minden zsidónak” Mohammad Javed Zarif, iráni külügyminiszter.

Mohammad Javad Zarif (Ebrahim Noroozi/AP)

A zsidó államot rendszeresen fenyegető külügyminiszter iráni zsinagógában imádkozó zsidók képével illusztrálta jókívánságait. „Amint az égen a hold követi a napot, úgy kívánok zsidó honfitársaimnak és minden zsidónak a világon nagyon boldog új évet, békét és harmóniát”.

Az iszlám forradalom előtti években Iránban 80-100 ezer közöttire becsülték a zsidók számát. Mára 8500-an maradtak Teheránban és két másik nagyvárosban. Egy parlamenti képviselőjük is van, annak jeleként, hogy a zsidóság hivatalosan elismert kisebbség.

A jókívánságok nem sokkal azután hangzottak el, hogy izraeli gépek csapást mértek iráni célpontokra Szíriában.

Rami Hamdallah, a Palesztin Autonómia miniszterelnöke is újévi jókívánságait küldte a zsidóknak.

Rami Hamdallah

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyebek közt a következőket üzente a zsidó közösségnek:

„Megelégedéssel veszem tudomásul, hogy a vallásos zsidó szervezetek aktívan részt vesznek az ország életében, hatékonyak a jótékonykodás terén, oktatási projekteket valósítanak meg, amikre nagy szükségünk van, megismertetik a fiatalságot gazdag történelmi és szellemi hagyományaikkal… Igen fontos a zsidó közösségek hozzájárulása az etnikumok és vallási csoportok közti párbeszédhez, Oroszország népeinek évszázados barátságához” – olvasható az elnöki iroda közleményében.

Figyelemre méltóak London polgármesterének, Sadiq Khan-nak a szavai, aki munkáspárti lévén, Jeremy Corbynnak, az antiszemitizmussal erősen összesározódott Labour vezérnek is párttársa.

“Vállt vállnak vetve állok londoni zsidó polgártársaim mellet, hogy távol tartsuk az antiszemitizmus mételyét. Minden szükséges lépést meg fogunk tenni, hogy a zsidó közösség biztonságát megőrizzük.”

Mayor of London on Twitter

Best wishes to everyone celebrating Rosh Hashanah. I will always stand shoulder to shoulder with Jewish Londoners in tackling the scourge of anti-Semitism, and do whatever it takes to keep our Jewish community safe. I wish you a peaceful and prosperous year ahead. Shanah Tovah. https://t.co/JmBXDb2zOZ

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:Irán, palesztin, Ros Hasana

[popup][/popup]