Irán: titkos filmvetítés Anne Frankról

Írta: Gadó János - Rovat: Külpolitika, Politika, Történelem

Anne Frankról Iránban a nyilvánosság előtt nem beszélnek, mivel az ország politikai vezetői nyíltan megkérdőjelezik, illetve tagadják a holokausztot.

Anne Frank

Az Anna Frank akkor és most (Anne Frank: Then and Now) című dokumentumfilmet egy vidéki moziban vetítették le, filmes diákoknak és tanároknak. A bemutatót nem engedélyeztették, így a nézők azt kockáztatták, hogy börtönbe kerülnek.

Az arab nyelvű dokumentumfilm nyolc palesztin és két izraeli lányról szól, akik a 2014-es gázai konfliktus idején Anna Frank szerepét próbálják. Rendezője a horvát Jakov Sedlar, producere pedig az ugyancsak horvát holokauszt-túlélő Branko Lustig, aki a Schindler listája producereként Oscar díjat kapott.

„Beszéljetek barátaitoknak Anna Frankról” – mondta a bemutató után Sedlar a jelenlévő iráni diákoknak. „Ismerkedjetek meg életével, tudjatok meg minél többet a holokausztról.”

Anna naplót vezetett, amikor a háború idején családjával a nácik elől rejtőzködött Amszterdamban. Onnan hurcolták őket a bergen-belseni koncentrációs táborba, Anna ott halt meg 15 évesen.

2006-ban az iráni kormány pénzzel támogatta azt a konferenciát, ami megkérdőjelezte a zsidók ellen elkövetett náci bűnök történelmi valóságát, az ország vezetői pedig nyíltan tagadják a holokausztot.

2014-ben Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ayatollah a következőket írta a twitteren: „A holokauszt olyan esemény, amelynek realitása nem bizonyos, és ha megtörtént, nem biztos, hogy miképpen.”

Az amerikai külügyminisztérium szerint az iráni kormány cenzúrázza a filmeket, és vetítésüket letiltja, amennyiben azokat összeegyeztethetetlenek vélik az iszlám értékekkel. A Riporterek határok nélkül nevű szervezet Iránt „az információszabadság szempontjából a szélsőségesen elnyomó” országok közé sorolta.

[popup][/popup]