Irán szerint Yair Lapid bahreini útja “bemocskolja” az ország vezetőit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy iráni közlemény szerint Izrael külügyminiszterének a héten Bahreinben tett látogatása – a kapcsolatok felvételének alkalmából – olyan “foltot hagyott” az öböl menti arab állam vezetőin, amelyet “nem lehet letörölni”.

Israel foreign minister Yair Lapid visits Bahrain; focus on bilateral deals, talks on economy

Israeli Foreign Minister Yair Lapid flew to Bahrain on the highest-level Israeli visit to the Gulf state since the countries established formal relations las…

A kijelentésről a Reuters számolt be.

Bahrein és az öböl menti szomszédos Egyesült Arab Emírségek tavaly normalizálták kapcsolataikat Izraellel. Az Egyesült Államok által közvetített megállapodás, (az Ábrahám-egyezmény) közös kereskedelmi érdekekre és az Iránnal kapcsolatos aggodalmakra épült. Szudán és Marokkó később követte a példát és csatlakozott az egyezményhez.

Yair Lapid izraeli külügyminiszter csütörtökön találkozott Hamad bin Isa Al Khalifa bahreini királlyal és Salman bin Hamad Al Khalifa trónörökössel és miniszterelnökkel. Az Iránnal szembeni ellenállás jeleként Lapid meglátogatta Bahreinben az amerikai haditengerészet egyik főhadiszállását, amely az elmúlt években az Irán ellenes műveletek központja volt.

“Elítélünk minden olyan tervet, amely Izrael romboló jelenlétét erősíti a térségben” – mondta Szaíd Khatibzadeh iráni külügyminisztériumi szóvivő, az IRNA hivatalos hírügynökség által közölt nyilatkozatában. “Sajnálatos, hogy a bahreini uralkodók figyelmen kívül hagyják a cionista rezsim mindennapos bűncselekményeit az elnyomott, de ellenálló palesztin nép ellen” – mondta Khatibzadeh. Majd így folytatta: “Ez a folt nem fog eltűnni Bahrein uralkodóinak hírnevéből. A régió népei továbbra is ellenezni fogják a cionista rezsimmel fenntartott kapcsolatokat.”

A szunnita muzulmánok által uralt Bahrein azzal vádolja Iránt, hogy támogatja a bahreini zavargásokat, amit a síita muzulmán Teherán konzekvensen tagad. Mint ismeretes, Bahreinben 2011-ben leverték a főként síita lakosság által vezetett felkelést. Most ezek a csoportok Bahreinben az Ábrahám-egyezmény aláírása után szórványosan tiltakozó akciókat tartottak.

A palesztinok elítélték az Ábrahám-egyezményt, mondván, hogy azok feladták azt az egységes álláspontot, mely szerint az arab államok csak akkor kötnek békét Izraellel, ha Izrael visszaadja a „megszállt területeket”.

Címkék:Bahrein, Irán, Izrael, Yair Lapid

[popup][/popup]