Irak – Szíria: a kurdok jól állnak

Írta: MTI - Rovat: Külpolitika, Politika

kurd katonanők

Kurd katonanők, a média kedvencei (Forrás: Youtube)

Tizennégy százalékkal csökkent az Iszlám Állam uralta területek mérete az idén

Az előző évhez képest tizennégy százalékkal csökkent az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által Irakban és Szíriában uralt területek mérete idén – közölte hétfőn közzétett jelentésében az IHS Jane’s biztonságpolitikai elemzőcég.

A cég jelentése szerint az IÁ 12 800 négyzetkilométernyi terület felett vesztette el az ellenőrzést 2015-ben, ezzel az uralma alatt lévő területek – amelyeket a dzsihadista szervezet kalifátusának nevez – 78 ezer négyzetkilométerre csökkentek. (Összehasonlításképpen, Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer.)

A szervezet idén jelentős területeket vesztett Szíria északi részén, a török határ mentén, ahol egy kulcsfontosságú határátkelő felett is megtört a szélsőségesek uralma. A kurd milíciák által elfoglalt Tell-Abjad átkelője volt a fő összeköttetés a török határ és az IÁ kvázi székhelyének számító szíriai Rakka városa között.

Irakban Tikrít városának elvesztése, illetve az ország legnagyobb olajfinomítója, Beidzsi térségében szenvedett vereség volt a dzsihadisták legsúlyosabb kudarca. Elvesztették az ellenőrzést a Rakkát Irak második legnagyobb városával, az IÁ kezén lévő Moszullal összekötő autóút felett is, ami megnehezíti a fegyveresek és az utánpótlás mozgatását a dzsihadisták két fő központja között.

kurd

Azért a férfi kollégák sem ijednek meg az árnyékuktól

Az ókori Palmüra romváros mellett fekvő nyugat-szíriai Tadmúr és a nyugat-iraki Ramádi elfoglalásával ugyanakkor harci sikereket is elkönyvelhetett az IÁ idén, bár ezeket a kurdokkal szembeni észak-szíriai vereségek árán érték el – áll a jelentésben.

Az IHS Jane’s adatai szerint a szíriai konfliktus “legnagyobb nyertesei” idén a kurdok voltak, akik 186 százalékkal, 15 800 négyzetkilométerre növelték a kezükben lévő területeket, és ellenőrzésük alá vonták az összes, hagyományosan kurdok lakta térséget az országban.

A kurdok győzelmeiből Izrael is csendben profitál: a zsidó állam régóta a kurdok egyik legkitartóbb támogatója.

 

[popup][/popup]