„Intifáda, Intifáda, menjetek vissza a kemencébe!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Palesztinpárti „aktivisták” támadása egy kanadai egyetemen.

forrás: Youtube

A Toronto Sun újság november 22-i száma arról tudósított, hogy Izrael ellenes szélsőségesek a városi York University rendezvényén “Intifada, Intifada, go back to the ovens!” jelszót skandáltak, azaz a zsidókat visszaküldték a krematóriumokba. Justin Trudeau miniszterelnök nyilatkozatban ítélte el az erőszakot: „A történtek megdöbbentőek és teljességgel elfogadhatatlanok. Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában. Mindig vissza fogjuk utasítani.” Trudeau arra is utalt, hogy nincs különbség az antiszemitizmus és az anticionizmus között.

A Herut Canada nevű zsidó szervezet két nappal korábban tartott rendezvényt az egyetemen, s erre meghívták a Tartalékosok Szolgálatban (Reservists On Duty) nevű NGO képviselőit. Utóbbi 2015-ben a CAHAL (IDF) veteránok által alapított szervezet, amely kötelességének tartja, hogy felvegye a harcot az Izrael-ellenes bojkott mozgalommal (BDS ) és az antiszemitizmus egyéb megnyilvánulásaival, amelyek egyre gyakoribbak az USA egyetemi campusain.

Palestinian Students Cause Upset at York University

Uploaded by Jewish Chick on 2019-11-21.

Amit Deri, a Reservists on Duty alapítója és ügyvezetője azt nyilatkozta a The Jerusalem Postnak, hogy mintegy 600 tüntető igyekezett megakadályozni a rendezvényt. „A szervezetben eltöltött öt év során ez volt a legnagyobb tiltakozás, amit láttam. Először fordul elő, hogy a BDS és az „antifasiszta” azaz szélsőbaloldali mozgalmak együttműködtek. Az elmúlt két hétben a rendezvény betiltását követelő plakátok százai jelentek meg a campus BDS központja körül, „állítsátok meg az IDF gyilkosokat a campuson” és „nem engedjük be a cionistákat a campusra” szövegek voltak jellemzők.

Aboud Dandachi szíriai menekült, jelenleg diák megerősítette a fentieket, amikor a Twitteren arról írt, hogy kívülről megafonokon bömbölték a jelszavakat, a rendezvényen pedig a beszivárgott rendbontók közbeszólásokkal igyekeztek megzavarni az összejövetelt. Néhány zsidó diákot a helyszínen lévő rendőrök (számukat 20–30-ra becsülték) kísértek az ülésteremből az utcára, nehogy bántalmazzák őket.

Deri figyelmeztetett, hogy a tiltakozók viselkedése ismert jelenség, és hogy nagy eredmény, hogy minden ellenére a gyűlést nem sikerült félbeszakítani. „Továbbra is hallatni fogjuk szavunkat, nem félünk.”

Lauren Isaacs, a Herut Canada diákvezetője megerősítette, hogy az ilyen, az antiszemitizmust és Izrael ellenességet tükröző atrocitások jellemzőek az USA campusain. Az amerikai zsidó szervezeteknek határozottabban kel fellépniük, mint ahogyan azt az utóbbi tíz évben tették. A gyűlölet egyre nő a zsidó diákok irányában, támogatásra van szükségük.

Palestinian Students Attack Jewish Kids on College Campus at York University

Uploaded by Jewish Chick on 2019-11-21.

Marc Newburgh, a Hillel Ontario ügyvezetője a szervezet honlapján írta, hogy a York Egyetem Hillel csoportja azért tartotta magát távol az eseménytől, mert az nem illeszkedik programstratégiájukhoz, és aggódtak attól, hogy az erőszakba csap át. A Hillel a a legnagyobb zsidó diákszervezet Észak-Amerikában.

Isaacs szerint a Hillel odáig ment, hogy, a gyűlés lemondását javasolták. Hangsúlyozta, „gyáva viselkedésével a Hillel az Izraelt gyűlölőket bátorította”, mert a zsidó egységet törte meg. A Hillel nem ad elegendő támogatást a Herutnak. Newburgh távozását követelte: az ilyen szervezőnek nincs helye a vezetőségben, a szervezet politikáját pedig át kell értékelni.

Az eseményt a Canadian Jewish News szabályos „összecsapásnak” minősítette. Ahogyan Pittsburgh és Poway után a zsinagógák biztonságának ügye előtérbe került, a torontói incidens az egyetemi campusokon tapasztalható erőszakra irányítja a figyelmet. Isaacs azt nyilatkozta: „Az összejövetelt háromszor is megszakították, de sokan voltunk, és a közönség elkötelezett irányunkban.” Az ottani cionista aktivistáknak további sikereket kívánunk, és azt, hogy hathatósabb segítséget kapjanak a Hillel csoportoktól.

 

Címkék:intifáda, York University

[popup][/popup]