Hollandia: 2025-ben elérhetők lesznek a náci kollaborációval vádolt személyek vizsgálati anyagai

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A holland kormány arra készül, hogy 300 ezer személyről tesz közzé információt, akik ellen nácikkal való kollaboráció ügyében folyt vizsgálat.

Hetven éven keresztül csupán kutatóknak és a vádlottak hozzátartozóinak volt hozzáférhetésük a holland levéltári adatokhoz. A titkosítás azonban 2025-ben lejár.

Ez év februárban a Háborús ügyekkel foglakozó bíróság (War in Court), a történeti emlékek kutatására szakosodott konzorcium bejelentette, hogy az interneten közzé teszi az anyagokat, amikor az adatvédelmi törvény hatályát veszti.

„Ez egy érzékeny adattár” – nyilatkozott Edwin Klijn, a konzorcium vezetője a New York Times-nak.

„Éveken keresztül a kollaboráció tabu téma volt” – tette hozzá. „Nem nagyon beszéltünk róla, de most már 80 év elteltével ideje, hogy szembenézzünk a háború sötét korszakával.”

Az európai országok között, Lengyelország után Hollandiában tevékenykedett a legtöbb dokumentált zsidómentő, ugyanakkor az ország sík fekvése és közelsége Németországhoz azt eredményezte, hogy a halálos áldozatok aránya itt volt a legmagasabb a zsidók körében a megszállt nyugat-európai országok között: az ország 140 ezer zsidó lakosából több mint 100 ezer pusztult el. Köztük volt a tizenéves Anna Frank, akit – sokakhoz hasonlóan – valószínűleg a szomszédok vagy ismerősök adtak föl.

A holland kormányzat 300 ezer fő bűnrészességét vizsgálta a háború után, és közülük 65 ezer ellen indult bűnvádi eljárás. Az ország kormánya azonban csak 2020-ban kért bocsánatot azért, hogy elmulasztotta a zsidók védelmét – jóval azok után, hogy azt európai vezetők és a helyi zsidók sürgették. Egészen a múlt évig egy holland város főtere egy olyan polgármester nevét viselte, aki zsidókat adott föl a náciknak.

Az archívum megnyitását 2025-re tervezik; széles körű hozzáférést biztosítva a háborút követő vizsgálati eredményekhez – köztük nyilván hamis vádakhoz is, ami nem meglepő, tekint a tumultuózus időkre.

A 32 millió dokumentum hosszúsága közel négyezer folyómétert tesz ki. Tanúk jelentéseit, holland náci párti tagkönyveket, naplókat, fölmentési kérelmeket, fényképeket tartalmaz. Mindmáig évente 5–6 ezer kérés érkezik a központba, amely többet nem is tud fogadni.

„A dokumentumokat digitalizálják, és kulcsszavak vagy nevek szerinti keresésre lesz lehetőség. „Az áldozat nevének begépelésével a feljelentéssel vádolt személy neve jelenik meg” – mondja Klijn.

Hollandiában második alkalommal kerül sor nagyszabású Holokauszt okmánytár digitalizálására, amely a kollaborációról tanúskodik részletesen. 2021-ben a Vöröskereszt a Nemzeti Holokauszt Múzeumra ruházta közel 160 ezres indexkártya archívumát, amit az Amszterdami Zsidó Tanács állított össze a zsidók deportálását megelőzően. A múzeum a következő évben nyílik újra, a kártyák viszont már lekérhetők online.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]