Holland szélsőjobbos honatya: „a zsidók nem sajátíthatják ki a 2. világháborút”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Thierry Baudet a szélsőjobb Forum voor Democratie (FvD) képviselője parlamenti fölszólalásában kijelentette, hogy a zsidók „nem sajátíthatják ki” a második világháborút, mert az „nem egy bizonyos csoport tulajdona”. A kijelentés viharos fogadtatásra talált hollandiai zsidó körökben.

Thierry Baudet (Forrás: Wikipedia)

A hét elején Baudet Twitteren válaszolt a zsidó közösség parlamenti képviselőkhöz intézett fölhívására, hogy azok utasítsák el a COVID-19 vakcinát ellenző aktivisták utalását a Holokausztra. Abban Baudet idézőjelbe tette a “Holocaust” szót, majd hozzátette: „A háborút nem csak ti vívtátok, hanem mi mindnyájan”.

Parlamenti beszédében aztán Baudet még erre is rátett egy lapáttal. „A 2. világháború a történelem nagyon érdekes, bonyolult kérdése, de nem köthető egy bizonyos csoporthoz vagy etnicitáshoz” – mondta. Visszautasította azt, hogy bocsánatot kérjen, amiért a Holocaust szót idézőjelbe tette, mondván, ő csupán idézett valakit.

Ronny Naftaniel, a Centraal Joods Overleg – a holland zsidóság ernyőszervezete – vezetője Baudet szavait visszataszítónak minősítette, mondván: közössége nem sajátítja ki a háborút, hanem a zsidó nép szenvedéséről beszél.

Aron Vrieler — a CIDI, Izrael-barát holland szervezet szóvivője – arra emlékeztetett, hogy Baudet a maga idézőjelével „ugyanazt a nótát fújja, mint a szélsőbal, szélsőjobb és a radikális iszlám — a 2. világháború óta egyfolytában.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:2. világháború, Thierry Baudet, zsidóság

[popup][/popup]