Hillary Clinton zsidó rokonai

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Politika

Ha hiszünk a fogadóirodáknak, Hillary Clinton nem csupán az amerikai Demokrata Párt jelöltségére esélyes, de a dolgok jelenlegi állása szerint megnyerné az elnökválasztást is. “Hillary Clinton és Donald Trump is New Yorkban vághat vissza kedd éjjel” – latolgatják ma a lapok, de mi most Hillary családtörténetébe kukkantunk bele.

Novemberig még sok minden történhet, de nem lenne meglepő, ha jövő januárban Hillary lenne a Fehér Ház lakója és az Egyesült Államok első női elnöke. Támogatottsága széleskörű, igaz, sok kritikát is kap, de New York állam korábban szenátorává választotta. Az ottani zsidó származású szavazók többsége is támogatta.

Clintonék Lea Rabinnal férje, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin temetésén.

Hillary felmenői között angolokat, skótokat, kanadai franciákat találunk. A család protestáns, Hillary a Metodista Egyház tanításait követi. Abban nőtt fel, politikai tevékenységét is a metodista elvek vezérlik. A vallási irányzat fontosnak tartja, hogy a hit követői gyakorlati, praktikus változásokat hozzanak felebarátaik mindennapi életében; Hillary is a gyakorlati megoldások, a fokozatos kompromisszumok és a tárgyalások híve. Soha nem kedvelte a drasztikus változtatásokat, talán ebben különbözik leginkább demokrata ellenfelétől, Bernie Sanderstől.

Sokáig úgy tudták, hogy a családnak korábban semmilyen kapcsolata nem volt a zsidósággal, és egyfajta meglepetést okozott, amikor a sajtó kiderítette, hogy Hillary nagyanyja, Della Murray 1930-ban elvált nagyapjától, Edwin Howell-től, és később hozzáment egy orosz születésű,

jiddisül beszélő zsidó bevándorlóhoz,

akit Max Rosenberg-nek hívtak. Még első férjétől született Hillary anyja, Dorothy.

Nagyanyja második házasságából is született egy lánya, akit Adeline Rosenberg-nek hívtak, és akit később, férje nevén, Adeline Friedman-ként ismertek. Hillary szeretettel emlékezett vissza nagyanyja második férjére, akit kevéssé ismert, hiszen Della már 1960-ban elhunyt.  Akkor Hillary 13 éves volt.

Kapcsolata a zsidósággal akkor vált szorosabbá, amikor 2010-ben Hillary egyetlen gyermeke, lánya,

Chelsea is zsidó férjet választott.

Chelsea szintén metodista hitben nőtt fel, férje Marc Mezvinsky viszont zsidó származású. A keresztény-zsidó esküvői szertartást egy keresztény pap és egy zsidó rabbi együtt celebrálta.  A  protestáns szertartást William Shillady lelkész vezette, a zsidót pedig James Ponet, a Yale Egyetem rabbija.

Chelsea Clinton esküvője

Chelsea Clinton esküvője Marc Mezvinsky-vel

Sokan azon is spekuláltak, hogy Clinton lánya áttért a zsidó hitre, de erről szó sem volt.  Chelsea a mai napig a metodista hitet követi.  2014-ben született meg Clinton első unokája, egy Charlotte nevű kislány, és mostanában lánya újabb babát vár.  Hamarosan megszülethet a második unoka is.

Fogja-e befolyásolni Hillary zsidó rokonsága

az amerikai zsidók választási preferenciáját?  Nem valószínű. Az amerikai zsidó szavazók többsége hagyományosan a demokrata párti jelöltet támogatja, függetlenül annak származásától vagy vallásától. 2008-ban az amerikai zsidó szavazók 78%-a szavazott a demokrata párti Obamára, 2012-ben valamivel kevesebben, 69% volt az arány.

Ebből a szempontból talán legemlékezetesebb az 1964-es elnökválasztás volt. Akkor a protestáns, demokrata párti Lyndon Johnson a zsidó szavazatok 90%-át (!) kapta meg. Ellenfele, a republikánus Barry Goldwater volt, akiről a zsidó szavazók tudták, hogy Goldwater lengyel zsidó őseit egykoron Goldwasser-nek hívták, később angolosították a nevüket és áttértek a keresztény hitre. Goldwater zsidó felmenői nem tették szimpatikusabbá őt Amerika zsidó szavazói körében; konzervatív nézeteit elutasították és tömegesen ellene szavaztak.

Címkék:amerikai választás, Chelsea Clinton, Hillary Clinton, Lázár György

[popup][/popup]