Heisler András a sajtólejáratási kísérletekről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Kedves Barátaim! Legyetek erősek, a neheze most következik – ezzel a mondattal zártam a Mazsihisz vasárnapi közgyűlését. És elkezdődött. Csúsztatások, inkorrekt, hazug információk segítségével próbálnak minket a sajtón keresztül lejáratni” – fogalmazott Heisler András elnök a mai napon a Mazsihisz képviselő-testületi tagjainak elküldött levelében, mely a szövetség honlapján jelent meg. Alábbiakban a levelet és helyzetelemzésünket közöljük.

Heisler AndrásSoha nem volt a magyar zsidóság ilyen elszánt, ilyen egységes, ezért megpróbálnak minket egymás ellen fordítani. Barátaink egy része keményen kritizálta a levelet, annak stílusát, de én nem kenyértörést akarok a miniszterelnökkel, hanem eredményt.

Eltökéltségünk sziklaszilárd, akkor is, ha udvarias formában közöljük. Közgyűlési határozatunk minden betűjéhez ragaszkodunk és mindent megteszünk, hogy a kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán változtatni tudjon.

A MAZSIHISZ a józsefvárosi projekt (Sorsok Háza) leállítását kéri. Levelünk ennél tovább lép, és egy társadalmi konszenzussal megvalósuló, új projektre tesz javaslatot.

A MAZSIHISZ az emlékmű leállítását kéri. Levelünk ugyan igen finom formában, de ugyanezt fejezi ki.

Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a szobrot ne állítsák fel. A német megszállás történelmi tényéről lehet és kell az egész magyar nemzet érdekében széles körű társadalmi párbeszédet folytatni.

A határozat kéri Szakály Sándor felmentését. Erre vonatkozóan nem tettünk a kormányfő felé kiegészítő javaslatot. A miniszterelnöknek írt levél a közgyűlési határozatunk érvényesítésének módja.

Nem hősökké akarunk válni, hanem hatékony érdekérvényesítő szervezetté.

Kérlek Benneteket, kezeljétek bizalmasan jelen soraimat. Vessünk véget a médián keresztüli üzengetésnek. Óriási a támogatottságunk, itthon és külföldön. Történelmi lehetősége van a magyar zsidóságnak, éljünk vele.

Hazak ve’emac!

*

A nyilvánosság nem mindent ért a Mazsihisz lépéseiből.

A kemény közgyűlési határozat után egy diplomatikusabb hangú levélről kiderül, hogy kormányzati körökből érkező javaslatra fogalmazódott, most pedig a fenti – “bizalmasnak” szánt – levél jelenik meg a Mazsihisz honlapján. A Mazsihisz fenntartja a figyelmet, kérdés azonban, minden lépésük előre végiggondolt és összehangolt láncolatot alkot-e.  

Csak remélni tudjuk, hogy nem a Mazsihiszen belüli viták, netán a vezetők egymás közti konfliktusa áll a háttérben, legfeljebb a kormányzat hozta lépéskényszerbe a zsidó érdekképviseletet. 

Emlékeztetnünk kell rá, hogy miközben a Mazsihisz egységesen kellene fellépjen a kormányzattal szemben a vitatott kérdésekben, azonközben a BZSH-Mazsihiszen belül egy Heisler András elnök által – a korábbi visszaélésgyanús ügyek nyomán – kezdeményezett gazdasági vizsgálat is zajlik, melynek – ha hiányosságot találnak – Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató s talán néhány más munkatárs is vesztese lehet. Így a hitközség belső viszonyait ismerőknek az is eszébe juthat, hogy a kormányzati ellenlépések mellett az új hitközségi vezetésnek esetleg a belső átrendeződés ellenérdekeltjeivel is meg kell küzdeniük ebben a roppant érzékeny helyzetben.

Többeknek feltűnt az is, hogy a Mazsihisz levelében, melyet a miniszterelnöknek küldött, hangsúlyos szerepet kap a magyar-zsidó együttélés múzeuma koncepciója, melyet a Sorsok háza helyett ajánlanak, s amelyet korábban az EMIH ajánlott a kormánynak. Lehetséges, hogy a két hitközség összeegyeztetett lépései osztják meg a Mazsihiszen belüli egyes véleményformálókat.

[popup][/popup]