Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija távol maradt a kerekasztalról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó levélben tájékoztatta a távolmaradásáról Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt – adta hírül a zsido.com.

Köves SlomóA rabbi levelében megismételte, hogy a Holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév jó lehetőség az egész magyar társadalom számára, hogy „a ki nem beszélt történelem, egy építő társadalmi párbeszéd témájává lehessen”.

„Mint holokauszt túlélők gyermekei és unokái kötelességünk a megemlékezéseken részt venni, de a történelmi felelősséggel való őszinte szembesítés és az ebből leszűrhető össztársadalmi trauma megküzdése nem a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom ügye. Ezért káros, ha ez a téma a zsidó közösség és a Kormány „alkudozásává” silányul.” – fogalmaz levelében a rabbi, miután megismétli korábban megfogalmazott kritikus véleményét a „német megszállás emlékművével” kapcsolatban.

Az EMIH vezetője arra is emlékeztet, hogy már az Emlékbizottság novemberi ülésén jelezték, hogy az idő rövidségére való tekintettel „nem látják szerepüket a Józsefváros-i múzeum projektjében”, de ettől függetlenül, egy újabb Holokauszt múzeum helyett, egy a magyar-zsidó együttélés 1000 évét bemutató központot tartanának jónak. „Hiszen magának a Holokausztnak a tanulságait sem lehet kellőképpen megérteni, ha nem ismerjük a zsidó kultúrát és közösséget, a közös magyar-zsidó történelmet.”

Az EMIH a másfél milliárdos Civil Alapból nem részesült támogatásban, mert kezdetektől úgy látták, hogy az építő társadalmi párbeszédhez a civil szervezetek, és nem a zsidó egyházak, számára kell keretet biztosítani. „Közösségem részéről elsődleges feladatnak azt tekintem, hogy restauráljuk azt, amitől megfosztattunk… hogy a valamikor virágzó zsidó közösségi életet, újra naggyá tegyük.” – írja levelében a rabbi.

 

[popup][/popup]