Hámenei ajatollah egyik Twitter fiókját fölfüggesztették, miután Trump elleni bosszúval fenyegetőzött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Twitter a legfelsőbb iráni vezető egyik fiókját három hónapra befagyasztotta, mert Trump elleni bosszúval fenyegetőzött. Ugyanakkor a zsidó állam megsemmisítésével folyamatosan fenyegetőző másik Hamenei fiók továbbra is zavartalanul működik.

A Hamenei fiók által közzétett rajz

A letiltást kiváltó poszt a @khamenei_site Twitter fiókon jelent meg múlt csütörtökön. Ezen egy grafika látható a (nyilván csapásra készülődő) katonai repülőgép árnyékában golfozó Trumpról, mellette Hámenei fenyegető üzenetével. Az ajatollah közli, hogy Irán megbosszulja az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Kászim Szulejmáni elleni 2020-as dróncsapást, amit Trump elnök rendelt el. „A bosszú elkerülhetetlen. A gyilkos parancsadó halála bármelyik pillanatban bekövetkezhet.”

A Twitter péntek reggelre fagyasztotta be a fiókot.

A The Associated Press kérdésére válaszolva a Twitter szóvivője elmondta, hogy a cég nem tűri a „bántalmazó magatartást”; a fiók megsértette a cég „a manipuláció és spam ellenes, politikáját”.

Hámenei irodája több fiókkal is rendelkezik, és a többiek háborítatlanul működnek, köztük azok, amelyek rendszeresen a zsidó állam megsemmisítésére uszítanak.

A Twitter visszautasította azokat az izraeli kéréseket, amelyek az iráni vezető genocídiumra történő felszólításának nyomán a fiókok megszüntetésére vonatkoztak. Egy Twitter hivatalnok szerint csupán „kardcsörtetésről” volt szó.

Iráni hivatalos körök ismételten hangsúlyozták, hogy Szulejmáni halálát meg kell bosszulni. Ennek első évfordulója alkalmából Ebrahim Raisi főbíró figyelmeztetett arra, hogy Trump „sem kivétel az igazságszolgáltatás alól”, és hogy az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokának „gyilkosai sehol a Földön nem érezhetik magukat biztonságban”.

A Gárdát a nyugati világban terrorista szervezetnek tartják, amely világszerte a síita erőket támogatja, azok pedig több ezer amerikai katonát öltek meg Irakban. A terrorista Hezbollah, és a Jemenben és Szíriában harcoló síita erők is élvezik a Gárda támogatását.

A Twitter Hámenei ellenes lépése Trump fiókjának 12 hónapra történt befagyasztását követte a Capitolium január hatodikai ostroma után, hogy elejét vegyék „a további erőszakra uszításnak”. A közösségi csatornára fokozódó nyomás nehezedik további személyek fiókjának bezárását követelve.

Izrael már régóta követeli a fellépést Hámenei ellen. Orit Farkash-Hacohen, a Stratégiai Ügyek minisztere a múlt évben levelet küldött Jack Dorsey vezérigazgatónak, mivel az iráni vezető „folyamatosan posztol antiszemita és népirtásra buzdító üzeneteket”. Hámenei a cionista rendszert „halálos daganatnak” nevezte, amitől „meg kell szabadulni”. A múlt év májusában olyan rajzos üzenetet küldött, amiben a „végső megoldást” emlegette, ami a náciknak a zsidók elpusztítására vonatkozó jelszavára rímel.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Khamenei, Trump, Twitter

[popup][/popup]