Hamasz vezér: meghiúsítottuk Izrael kísérletét a kapcsolatok normalizálására az arab világgal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ismail Haniyeh, a Hamasz politikai vezére kijelentette, hogy a csata addig folyik, „míg az Al-Aksza mecset föl nem szabadul”.

Ismail Haniyeh

Haniyeh méltatta szervezete „győzelmét” a mostani összecsapásokban, és kiemelte, hogy ezzel megakadályozta Izrael arra kísérletét, hogy integrálódjon az arab világba. Köszönetét fejezte ki Iránnak a Gázai-övezetnek nyújtott pénzügyi és katonai segítségért.

Ezzel akaratlanul is elárulta, hogy mi volt az elmúlt 11 nap összetűzéseinek valódi célja, s mennyire nem igaz az eddigi magyarázat, a „spontán” kirobbant palesztin népharag.

Az arab országokban, azokban is, amelyek Izraellel korábban és nemrég békeszerződéseket kötöttek (Jordánia, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó) többezres tömegek vonultak az utcákra a palesztin ügy védelmében. „Az arab és iszlám népek, kelettől nyugatig, az összes irányzat és frakció, fölsorakozott Jeruzsálem, Palesztina és az ellenállás mögött… Ez isteni győzelem… Izrael nehezen fogja kiheverni a csapást… „Köszönet Neked Istenünk az áldott, csodálatos győzelemért” – örvendezett hivatalból Haniyeh. Ígéretet tett arra is, hogy a küzdelem addig folytatódik, „amíg az Al-Aksza mecset föl nem szabadul”. „A Nyugati-parton jelenleg intifáda zajlik az 1948-as határokon belül és a diaszpórában szerte a világon… A nyugati világban, Európában pedig tömegtüntetések zajlanak ügyünk támogatására.”

Hogy milyen mértékben sikerült vissazvetni Izrael és az arab országok kapcsolatait, az persze most még nem látható.

A pénteken hajnali két órakor életbe lépett tűzszünet megszületésében pozitív szerepet játszott Egyiptom. „Köszönet Abdel Fattah el-Sissi elnöknek a régió nyugalmának és biztonságának helyreállítását célzó erőfeszítéseiért” – írta Netanjahu miniszterelnök péntek délutáni Twitter üzenetében.

Izraeli politikusok szerint a tűzszünetet nem kötötték feltételekhez: „csend mindkét részről”. Hamász források szerint a tűzszünetet Izrael Templom-hegyi engedményeivel kötötték össze.

A Nyugati-parton és Gázában fölvonulásokkal ünnepelték az állítólagos Hamász sikert. „Fatah, Hamász, független harcosok – mindenki boldog. Sokan irigyek egymásra, és állítják, hogy az ő csoportjuk többet is tehetett volna – sebaj. Minden egyes hazafi büszke, hogy megint megráztuk a világot” – írta a Facebookon Alaa Abu Diab a népszerű humorista.

A ramallahi tüntetésen arab nyelvű feliratok díszítették zöld zászlók – a politikai iszlám szimbólumai – sokaságát. Mohammad Deifet, a Hamász rakétatámadásira parancsot adó Izz al-Din al-Qassam brigádok obskurus katonai vezetőjét dicsőítették a jelszavak: „Kard ki kard: Mohammad Deif emberei vagyunk.” Gázában tömegek csődültek az utcákra: zúgott az “Allahu Akbar”, amelyet fülsiketítő füttyszó, és lövéssorozatok kísértek. „A győzelem eufóriája ez” – mondta Khalil al-Hayya Hamász vezető.

Jeruzsálem óvárosában pénteken kiújultak a zavargások.

Nem teljesen világos, hogyan kezdődtek az összecsapások. A Templom-hegyen több tízezer palesztin gyűlt össze a péntek déli imát követően. Jelszavakat kiabáltak és palesztin zászlókat lengettek. Az izraeli rendőrség közleménye szerint „közvetlenül a déli imát követően a palesztin fiatalok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendfenntartó erőket.” Azok kábító gránátokkal igyekeztek a tömeget oszlatni. Palesztin források szerint az ellenségeskedést az váltotta ki, hogy a rendőrök el akarták venni a zászlókat a tüntetőktől. Húsz palesztin megsebesült, ketten kórházba kerültek – jelentette a palesztin félhold mentőalakulat. Többeket őrizetbe vettek.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:arab országok, háború, Ismail Haniyeh, Izrael, normalizálás

[popup][/popup]