Hamasz: súlyos következményei lesznek, ha nekünk kell fizetni a villanyszámlánkat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Gázát uraló terrorista szervezet vezérei „katasztrofális következményekkel”, az erőszak kiújulásával fenyegettek, ha Izrael csökkenti az övezetnek szállított villamos energia mennyiséget.

Gáza áramszünet idején 2017 telén

Izrael a Palesztin Hatóság (PA) kérésére jár el így, mivel utóbbinak elege van abból, hogy ő fizeti a konkurens palesztin szervezet villanyszámláját, amely viszont ezért cserébe semmiféle engedményt nem tesz és egyedül gyakorolja a hatalmat Gázában.

Az izraeli kabinet úgy határozott, hogy vasárnaptól csökkenti a Gázának szánt árammennyiséget. Izrael jelenleg havi 125 megawattot juttat Gázának – ami a 24 órás ellátáshoz szükséges mennyiség harmada. Ezt csökkentenék tovább 75 megawattra.

Az övezet lakosai eddig is naponta néhány órán át részesültek az áramellátás jótéteményeiben, mostantól kezdve ez napi 45 percre rövidülne.

Izrael és a Palesztin Hatóság is hangsúlyozza, hogy a Hamasznak lenne pénze kifizetni a villanyszámlát, de a terrorszervezet minden pénzt fegyverkezésre és a katonai infrastruktúra fejlesztésére költ.

Éppen a napokban fedeztek fel egy Izraelbe vezető titkos alagutat egy ENSZ által fenntartott iskola alatt. Az ilyen alagutak, amelyeken át, egy konfliktus esetén a Hamasz terroristái izraeli civileket támadhatnak meg, dollármilliókba kerülnek, miközben Gáza havi áramfogyasztása 15 millió dolláros költséget jelent.

Az övezet egyetlen erőműve áprilisban leállt, miután elfogyott a fűtőanyag és a Hamasz nem volt hajlandó a Palesztin Hatóságtól újabb mennyiséget vásárolni, a magas adóterhek miatt, úgymond. Némi áram Egyiptomból is érkezik Gázába, de a megbízhatatlan vezetékek miatt ez is akadozik.

A következmények annál is súlyosabbak lesznek, mivel Gázában az ivóvizet tengervíz sótalanításából biztosítják, ami szintén áramot igényel. Nem beszélve a szennyvíz tisztításáról. Ennek hiányában jelenleg napi 100 millió liter szennyvíz ömlik a Földközi tengerbe.

Gázaiak vizet vesznek a közkutakból idén februárban

A Palesztin hatóság eddig havonta 11.1 millió dollárt utalt át Izraelnek az áramért cserébe, ezt most 6 millió körüli összegre akarják csökkenteni. A PA vezetői azzal vádolják a Hamaszt, hogy behajtja a villanyszámla ellenértékét a helyi lakosságtól, de azt nem utalja tovább, hanem saját céljaira fordítja.

Ezt erősítette meg Izrael részéről az illetékes biztonsági felelős, Yoav Mordechai: „A Hamasz havi százmillió sékel bevételre tesz szert a gázai lakosok adóztatásából, de ebből semmi nem jut el a Palesztin Hatósághoz. A Hamasz ugyanis ezt a pénzt az alagutakra, meg saját szervezetének fenntartására költi.”

A Times of Israel cikke nyomán: jég.

Címkék:Hamasz, Izrael, villanyáram

[popup][/popup]