Hallei kettős gyilkosság: a német vezetők nagyobb biztonságot ígérnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Angela Merkel Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésében biztonsági szolgálatok felállítását helyezte kilátásba a zsidó közösségi intézmények körül. Rivlin izraeli elnök pedig Steinmeyer német elnökhöz intézett üzenetében „megalkuvás nélküli fellépést” kért az antiszemitizmus ellen.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségei elnök felesége társaságában a hallei zsinagógánál a merénylet másnapján (Axel Schmidt/AFP)

Frank Walter Steinmeier német elnök csütörtök délelőtt feleségével látogatott el Halléba, a terrortámadás helyszínére, ahol a következőket mondta: „Nem elegendő az aljas támadást szavakban elítélni. Világossá kell tenni, hogy a német államnak garantálnia kell a zsidók életbiztonságát. A társadalomnak pedig ki kell nyilvánítania szolidaritását a zsidókkal. A történelem emlékeztet erre, a jelen pedig ezt követeli tőlünk.”

Németországban a zsinagógák számos helyen rendőri védelemben részesülnek az ünnepek alkalmával; annál inkább furcsa, hogy erre Halléban ezúttal nem került sor. Az országban fokozódik az aggodalom az iszlámista és a szélsőjobboldali megnyilvánulásokkal kapcsolatban.

A lövöldöző gyilkos akciójáról 35 percen keresztül közvetített a Twitch online platformon. A képeket antiszemita gyalázkodó szöveg kísérte a Holokauszt tagadásával és azzal, hogy a nyugati társadalmakban a zsidók jelentik „a problémák gyökerét”.

A német honi biztonsági szolgálat szerint az antiszemita cselekmények száma idén az előző évi 21-ről 48-ra nőtt az év azonos időszakában. A szélsőjobb aktivistáinak száma a múlt évben százzal, 24.100-ra emelkedett, és ők fele részben hajlamosak erőszakos cselekedetek elkövetésére.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]