Gyűlöletjárvány – amerikai zsidó vezetők panaszai a Biden kormány tisztviselőinek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

 „Országunk gyűlöletjárvánnyal kénytelen szembenézni” – jelentette ki Douglas Emhoff „Second Gentleman”, Kamala Harris alelnök férje (aki maga is zsidó), a másfél órás értekezlet összehívója és elnöke.

A jelenlegi helyzet az USÁ-ban kezd az európaihoz hasonlítani, ahol a zsidó istentiszteleteket sok helyütt fokozott óvintézkedések mellett tartják.

A zsidóság képviselőit is meglepte, mennyire komolyan vették a találkozót a kormány részéről. Az esemény messze túlnőtt a fehér felsőbbrendűség problémáján, amelyre az elnök csapata mostanában fókuszált. Szóba került minden  vonatkozó kérdés, egészen az ortodox személyek elleni erőszakig vagy a zsidó diákok elleni agresszióig az egyetemeken.

A találkozó helyszíne a Fehér Ház tőszomszédságában lévő Eisenhower Executive Office Building volt. Szóba került a Kanye West incidens, és ebédje Donald Trumppal, valamint az antiszemita hullám a Twitteren és más közösségi csatornákon.

Susan Rice, Biden elnök belpolitikai tanácsadója elmondta: „Tapasztalataim szerint párját ritkító gonoszságról van szó” – és visszaemlékezett arra, milyen volt egy zsidók által sűrűn lakott negyedben felnőni Washington, D.C.-ben.

Rice tíz éve – mint mondta – még mint ENSZ nagykövet védte Izraelt ellenségeitől a világszervezetben, azt viszont soha nem képzelte, hogy választott képviselőktől, közéleti személyiségektől és előadóművészektől hall antiszemita kijelentéseket nap mint nap.

Deborah Lipstadt a külügy antiszemitizmus ellen kinevezett megbízottja azt mondta, alig engedheti meg magának azt a luxust, hogy külföldre utazzon; sok dolga akad odahaza is.

„Az ismétlődő támadások hatására a korábban észrevétlen biztonsági intézkedések föltűnővé váltak idehaza. Korábban az európai zsinagógák körül sokasodtak a csendőrök, manapság nálunk látunk rendőrségi autókat, és zárjuk be a kapukat.”

A Kanye West körüli események fölgyorsították az esemény szervezését; George Selim, az Anti Defamation League alelnöke szerint az előkészítés korábban hónapokat vett volna igénybe. „Most viszont mindenki fontosnak tartotta a személyes megjelenést”.

Tucatnyi kormányzati szervezet csatlakozott a főtisztviselőkhöz, olyanok, mint a National Security Council, az Officer of Public Engagement, és Office of Faith-based Partnerships.

A résztvevőkre mély benyomást gyakorolt, ahogyan Emhoff , Kamala Harris férje, irányította az eseményt. Elmondta, büszke rá, hogy ő az első zsidó, aki az amerikai elnök vagy alelnök házastársa. „Fájdalmat érzek, a közösség is fájdalmat érez” – mondta.

Levi Shemtov rabbi, az American Friends of Lubavitch (Chabad) alelnöke kiemelte, milyen fontos Emhoff azonosulása a zsidóság ügyével.

„Ő és én némiképp különbözően ítéljük a zsidó hitéletet és gyakorlatot. A zsidók azonban emlékezni fognak, hogy döntéshelyzetben mindig zsidóként lép föl.

Amy Spitalnick, az Integrity First for America ügyvezető igazgatója. A szervezet mögött a Charlottesville-i zavargás neonáci résztvevői elleni sikeres bírósági perek állnak. Megjegyezte, hogy a sajtó képviselői, – akik a hivatalos kormányzati beszédeken jelen voltak, de a zsidó szervezetek hozzászólásain már nem, – mekkora figyelemmel kísérték a tanácskozást.

A meghívottak fölhívták a figyelmet a szélsőjobb veszélyre, amit a szeptemberi találkozón a legfontosabbnak tartottak és Biden is arról beszélt múlt nyáron Philadelphiában.

A fölszólalók viszont megemlítették hogy az ortodoxok ellen, elsősorban New York területén elkövetett támadásokat többségében nem a fehér felsőbbrendűség hívei követik el. Három, a felismerhetően ortodoxokat képviselő közösség tagjai kaptak szót: a modern ortodoxok részétől az Orthodox Union, a haredi ortodoxok részéről pedig az Agudath Israel of America és az American Friends of Lubavitch (Chabad) vezetői.

Rose Fried, egy Holocaust túlélő unokája tüntet az antiszemitizmus ellen a Berkeley egyetemen

Az egyetemi campusok ellenséges légköre is szóba került, mert az Izraelt érő éles kritikát gyakran nem lehet nem antiszemitizmusnak értelmezni.

Lipstadt: „Az egyetemi campusokon, amelyeket a liberális eszmék fellegvárainak tartanak, sok diák jobbnak tartja, ha rejtegeti zsidó identitását.” Julia Jassey is szót kapott, aki a Chicagói Egyetem oktatója és a Jewish on Campus diákszervezet ügyvezető igazgatója, amely az antiszemita megnyilvánulásokat monitorozza a campusokon.

A zsidó résztvevők beszámoltak arról, milyen sokat tanultak abból, hogy mások hogyan érzékelik az antiszemitizmust. Nathan Diament a fővárosi Orthodox Union igazgatója a láthatóan zsidókat (visibly orthodox) fenyegető veszélyekről beszélt.

Fentiek nyomában a nem ortodox életformájú zsidók tapasztalatait Sheila Katz, a National Council of Jewish Women ügyvezetője összegezte, aki a különbségekről beszélt. Hozzátette, milyen nehéz elmagyarázni a progresszív szárnynak a veszélyt.

„Az elmúlt évben sokszor nekirugaszkodtam, hogy elmagyarázzam: a helyzet rosszabbodik. De hiába, az emberek egyre inkább elszemtelenedtek. Sokan akadnak, főleg a progresszívek között, akik azt mondják: nem, ez nem antiszemitizmus.”

Gyakorlati javaslatok is elhangozottak. Egy kétpárti törvényhozói csoport indítványozta munkacsoport fölállítását a kormányzaton belül az antiszemitizmus elleni küzdelemre, vagy a szövetségi kormánytól származó anyagi támogatás növelését a zsidó intézmények védelmére, például a rendőrségi járőrözés sűrítésére.

Konkrét határozatok nem születtek, de a résztvevők azzal távozhattak, hogy a szövetségi kormányzat kész arra, hogy gyakorlati megoldásokat találjon.

Emhoff szerint ezzel a diskurzus nem ért véget, „hanem még csak most kezdődött” – mondta.

A tanácskozáson szót kapott még az American Jewish Committee, a Hillel International, a Jewish Federations of North America, a reform és konzervatív mozgalmak, a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, valamint a Secure Community Network, amely biztonsági tanácsadással foglalkozik a zsidó közösség számára.

“Fontos üzenet volt ez arról, hogy az a fajta burjánzó antiszemitizmus, amit látunk, elfogadhatatlan, és az ország legmagasabb szervének tennie kell az ügyben” – jelentette ki Spitalnick.

JTA – Bassa László

 

Címkék:amerikai kormány, Douglas Emhoff, zsidó szervezetek

[popup][/popup]