Trump ismert antiszemitákat látott vendégül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Donald Trump volt amerikai elnök kedd este Mar-a-Lagóban lévő nyaralójában látta vendégül a fehér nacionalista Nick Fuentest és a rapper Kanye Westet – két olyan személyiséget, akik többször tettek durva antiszemita kijelentéseket.

Trump és Kanye West

Miután ez kiderült, Trump pénteken az Axiosnak adott nyilatkozatában közölte, hogy West (akit most Ye néven futtatnak), egy vacsora meghívásra jött át, és magával hozott egy másik vendéget is, akit ő nem hívott meg.

“Kanye West nagyon szerette volna meglátogatni Mar-a-Lagót” – mondta Trump. “A vacsorán csak Kanye és én lettünk volna jelen, de ő egy olyan vendéggel érkezett, akivel soha nem találkoztam, és akiről semmit sem tudtam”.

A vacsora révén Trump, aki egy hete jelentette be, hogy 2024-ben ismét indul az elnökségért, közvetlen kapcsolatba került két olyan prominens személyiséggel, akik az elmúlt hónapokban gátlástalanul hirdették antiszemita nézeteiket. West Twitter-fiókját nemrég állították vissza, miután letiltották egy sor antiszemita megjegyzése miatt, beleértve egy halálos fenyegetésként is értelmezhető kiszólást (to go “death con 3” on the Jews), aminek nyomán jól jövedelmező szerződéseket bontottak fel vele (Adidas). Fuentest az igazságügyi minisztérium “fehér fajgyűlölőnek” bélyegezte. Neve először akkor vált ismertté, amikor 2017-ben részt vett a fehér fajgyűlölő “Unite the Right” (egyesítsük a jobboldalt) nevű Charlottesville-i gyűlésen. Júniusban pedig azt mondta, hogy egy bizonyos bírósági ügyben “a zsidók az útjában állnak”. Az Anti Defamation League jelentése szerint Fuentes egy ízben a Holokauszt áldozatait a kemencében piruló süteményekhez hasonlította.

A vacsora híre valószínűleg széles körű visszatetszést vált ki, és felújítja a republikánus párton belüli aggodalmakat a szélsőjobboldali térnyeréssel kapcsolatban.

A Twitteren közzétett videóban West azt állította, hogy Trumpot “egészen lenyűgözte” Fuentes, mert “ellentétben sok ügyvéddel és sok emberrel, akik a 2020-as kampány után magára hagyták, Fuentes most is Trump hűséges híve”.

West, aki azt mondta, hogy 2024-ben indul az elnökválasztáson, egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy a vacsorán megkérte Trumpot, legyen alelnök-jelöltje. A videóban West azt állítja, hogy Trump “üvöltözni” kezdett vele a jelöltség gondolata miatt, és azt mondta neki, hogy veszíteni fog.

JTA

[popup][/popup]