Göteborg: náci menet jom kippurkor

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az „Északi Ellenállás Mozgalom” (NMR) nevű svéd szélsőjobboldali szervezet mintegy hatszáz tagja masírozott végig Svédország második legnagyobb városa, Göteborg utcáin. A Jom Kipur napi időzítés valószínűleg nem volt véletlen, mivel az NMR mozgalom nyíltan antiszemita ideológiát hirdet.

A felvonulók eredetileg a városi zsinagógát is útba akarták ejteni. A rendőrség ezt engedélyezte is, csupán egy bírósági döntés akadályozta meg a fekete egyenruhában vonulókat abban, hogy Jom Kipur napján beköszönjenek az ünneplő zsidó közösséghez.

Az alakzatban vonuló fekete egyenruhások közül sokan sisakot és pajzsot viseltek mások a mozgalom fehér-zöld zászlait lobogtatták – noha a rendőrség figyelmeztette őket, hogy kerüljék a náci Németország felvonulásaival való hasonlatosságot.

A felvonulásra ellentüntetők is szép számmal érkeztek, s megpróbáltak összeverekedni a fekete egyenruhásokkal, akik vállalták volna a harcot – de a rendőrség mindkét felet megakadályozta ebben. Az ellentüntetők így molotov-koktélokat és köveket hajigáltak a nácikra és a rendőrségre is. A rendőrség mindkét oldal rendbontói közül többeket őrizetbe vett – köztük Simon Lindberget, az NMR vezetőjét is.

A zsinagógát és a vele egybeépült közösségi központot komoly biztonsági intézkedésekkel védték a vonulás idején – mivel a szélsőjobb és a szélsőbal egyaránt veszélyes lehet rájuk. Utóbbiak esetében az Izrael-ellenes megmozdulások szoktak átcsapni antiszemita erőszakba.

Az NMR mozgalom már korábban is ismert volt antiszemita megnyilvánulásairól: az észak-keleti Umea városában fenyegetéseik nyomán kellett bezárni a helyi zsidó közösségi házat.

Az NMR fekete egyenruhásai nem tévesztendők össze a „fősodrú” radikális jobboldallal, a Nemzetgyűlésben is  helyet foglaló Svéd Demokraták pártjával, mely – a többi nyugat-európai nacionalista, jobboldali mozgalomhoz hasonlóan – igyekszik kerülni a nyíltan antiszemita diskurzust.

Az Északi Ellenállás – melynek minden skandináv országban van helyi lerakata – nyíltan vallja a náci ideológiát és az erőszakot.

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:Északi ellenállás, svéd neonácik

[popup][/popup]