Gázába elment, Izraelt viszont kihagyta az ENSZ gyerekjogi biztosa

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Állítsuk meg a borzalmat” – mondta az ENSZ gyermekjogi szervezetének vezetője a gázai látogatás után.

Catherine Russell (jobbra) a Khan Younis-i Nasszer kórházban 2023. november 14-én. (Fotó: UNICEF/ UNI470988)

Az izraeli külügyminisztérium viszont azzal vádolja az UNICEF vezetőjét, hogy egy “autóbalesetet” használva ürügyként, lemondta a túszok családtagjaival való találkozást.

Az ENSZ gyermekalapítványának vezetője szerdán azt mondta, hogy “pusztító” (devastating) jeleneteknek volt szemtanúja a háború sújtotta Gázában tett látogatásán, és sürgette Izraelt és a Hamászt, hogy “vessenek véget ennek a borzalomnak”.

“Amit láttam és hallottam, az pusztító volt” – írta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója egy tweetben, amelyben a látogatásáról szóló sajtóközleményre hivatkozott.

“Aztán volt egy ‘autóbalesete’, és lemondta az izraeli látogatását. A rosszhiszeműségnek nincs határa” – reagált Emmanuel Nahshon magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő a saját tweetjében.

A külügyminisztérium közölte, hogy Russellnek a keddi gázai útja után Izraelbe kellett volna látogatnia, hogy találkozzon a Gázában fogva tartott túszok családjaival, de  a programnak ezt a részét lemondta.

Az UNICEF szóvivője a The Times of Israel című izraeli lapnak elmondta, hogy “Russell tegnap Egyiptomban közlekedési balesetet szenvedett Gázába tartva, aminek következtében a jármű, amelyben utazott, az oldalára borult. A balesetben elszenvedett sérülései ellenére úgy döntött, hogy folytatja a gázai látogatást. A látogatás befejeztével az orvosok megállapították, hogy az elszenvedett sérülései további ellátást igényelnek. Ennek következtében elhalasztotta a régióban tett látogatásának további részét.”

Ez utóbbi lett volna az izraeli látogatás, melynek során többek között az elrabolt gyermekek hozzátartozóival is találkozni kívánt. Russel jelezte: szándéka, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen a régióba, és folytassa izraeli látogatását.

ToI

[popup][/popup]