Franciaország: sárga mellényes tüntetők antiszemita beütéssel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hetek óta zajló sárgamellényes tüntetések egynémely résztvevője megtalálta a franciaországi zsidókat. A zsidó közösség az utóbbi héten a köztereken és a közösségi médiában terjedő antiszemita videókra, graffitikre és fenyegetésre hívta fel a figyelmet.

Elsőként a Champs-Elysées-n lévő Chabad ház zárta be a kapuit szombaton (december 7-én), biztonsági okokból. A kiadott közleményben ez áll: „Fennállása óta első alkalommal a Chabad Ház nem nyit ki szombat reggel, mert a rendőrség nem ura a helyzetnek és a mai nap roppant veszélyes lesz.”

Egy másik párizsi zsinagóga vezetői emaileket küldtek szét sabat előtt, a zavargásokra figyelmeztetve. Két látogató, Tova és Jehosua Nagler írták: „Az Eli Dray zsinagóga gondnokától értesítés érkezett, hogy a hatóságok javasolják a szombat reggeli ima elhagyását. Aki mégis jönni akar, az kilenc óráig érjen oda, mert a kapukat belülről eltorlaszolják, és estig zárva maradnak. Élelmet hozzanak magukkal.”

 

‘A zsidók mozgatják a szálakat’

A Párizs-Marseille között A6-os autóút fölötti hídra transzparenst feszítettek föl, ezzel a felirattal : „Macron, pute a juifs” – “Macron a zsidók k-vája.”

A közösségi médiában is megszólalt az antiszemita kórus. Egy maszkot viselő alak küldte ezt az üzenetet: „Macront a gazdag zsidók segítették hatalomra, bábu ő, akit a zsidók rángatnak. A zsidóké a felelősség a gazdagok adójának csökkentéséért és az egész pénzügyi helyzetért.”

Terjed egy videó, amelyen egy aktivista hívja a tüntetőket hanukai gyertya gyújtására: „A zsidók ünnepelnek, miközben a franciák éheznek.” A közismerten antiszemita humorista Dieudonné M’bala M’bala és hívei is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Dieudonné náci üdvözléssel fogadta híveit.

Egy másik videót Stephen Ballet, Istanbulban élő rasszista zenész töltött fel a YouTube-ra; ezt 36 ezren nézték meg, mielőtt eltávolították volna. Ballet azt hirdeti, hogy hanukai gyertyák gyújtása az Eiffel toronnyal szemben „miközben franciák halnak éhen”, – direkt provokáció a zsidók részéről.

Hanukkai gyertyagyújtás az Eiffel torony mellett

Nő a kivándorolni szándékozó francia zsidók száma

Az International Fellowship of Christians and Jews, amely a zsidók Izraelbe történő kivándorlását segíti, közleményben tudatta, hogy a franciaországi események nyomán nőtt az Izraelbe települni kívánók száma. Uriel Saada, a szervezet francia részlegének vezetője nyilatkozta, hogy több tucatnyi kérelem érkezett be hozzájuk zsidó családoktól.

„Csupán a múlt pénteken vagy tíz telefonhívást kaptunk, pedig pénteken ez ritkán fordul elő.” Szerinte – mivel a rendőrség a zavargásokkal van elfoglalva –, a zsidók maguk kénytelenek gondoskodni a zsinagógák védelméről, és figyelmeztetést adtak ki, hogy az imára igyekvők a hétvégén gyermekeket ne hozzanak magukkal. Saada nyilatkozta: „A kivándorlási szándék mindaddig erős marad, amíg a tüntetők követelése – a minimálbérek emelése – nem teljesül, sőt a helyzet akár még rosszabbodhat is. Nem látni a folyamat végét.”

Párizs: fegyveres katona egy zsinagóga előtt

Yechiel Eckstein rabbi, a Fellowship elnöke szerint: „A franciaországi antiszemitizmus súlyos méreteket öltött az elmúlt években, és a hatóságok csak vonakodva lépnek fel ellene. Ezért mozgósítottuk a rendelkezésünkre álló eszközöket, hogy segítsük az Izraelbe települni kívánókat, és biztosítsuk ottani sikeres beilleszkedésüket. Franciaországban és Európában mindenütt biztonságban szeretnénk tudni a zsidó intézményeket. Reméljük, hogy az európai vezetőknek végül sikerül megfékezni az antiszemitizmust, de addig is ébernek kell lennünk.”

Az ynetnews cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemitizmus, Dieudonné, Sárga mellényes tüntetés

[popup][/popup]