Fordulat: Az EMIH kész átadni a Sorsok Házát a Páva utcai Emlékközpontnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Köves Slomó rabbi meglepően jól fogadta, hogy a Mazsihisz új elnöke a Páva utcai emlékközpont fennhatósága alá vonná a Józsefvárosi pályaudvar helyén létrehozott épületegyüttest” – írja a Népszava. Az ügy előzménye: dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény bemutatja a vészkorszakot és annak következményeit, ezért itt sokkal jobb lehetőség nyílna az oktatásra, mint a Józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett Sorsok Házában. 

A korábbi feszültségek kiváltója, a Sorsok Háza

– Azokkal a szakemberekkel értek egyet, akik úgy gondolják, hogy Budapesten nem kell két holokausztmúzeumnak léteznie – hangsúlyozta a Népszavának múlt héten adott interjújában dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) májusban megválasztott vezetője, aki nem mellesleg elnöke a budapesti Páva utcai emlékközpontot működtető Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) kuratóriumának is.

Dr. Grósz Andor azzal érvelt, hogy a Páva utca bemutatja a vészkorszakot és annak következményeit, az üresen álló épületben – azaz a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesült Sorsok Házában – sokkal jobb lehetőség nyílna az oktatásra.

Javaslata szerint két telephellyel működne egy intézmény: a már meglévő Páva utca fennhatósága alá kerülne egy „szépen kialakított épület”, a Sorsok Háza. A Népszavának elmondta, hogy kormánydöntés erről még nincs, de a „kormány bizonyos képviselői” nyitottnak mutatkoztak az elképzelésre.

A Mazsihisz elnökének mostani interjúja után a Népszava megkérdezte Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, hogy mit szól a fideszes kormánnyal amúgy jó kapcsolatokat ápoló dr. Grósz Andor javaslatához.

A rabbi válaszában előre bocsátotta: az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség által felállított új kuratórium két éve elkészült a Sorsok Háza múzeum új kiállítási koncepciójával. A terv az Éc Hájim – Élet Fája címet kapta, kifejezve, hogy a kiállítás a holokauszt tragédiáját, az emberirtás történetét az általános történelmi perspektíván túl, kifejezetten a zsidó közösség és a zsidó tradíció szemszögéből kívánja bemutatni.

„Üdvözöljük, ha ez a kérdés ismét napirendre kerül” – fogalmazott a rabbi –, ha pedig „a kormány a koncepciót a Mazsihisz új elnöke által vezetett HDKE keretei között óhajtja megvalósítani, akkor ehhez minden támogatást meg fogunk adni”.

– A részletes, 400 oldalas koncepciót 2021 nyarán a kormány illetékeseihez eljuttattuk, ezzel mi teljesítettük, amit vállaltunk – közölte Köves Slomó. Hozzátette: a koncepció megvalósításáról a kormány dönt, ahogy a nyolc éve elkészült épület sorsáról is, amely a magyar állam tulajdona. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]