A Mazsihisz elutasítja Horthy szerepének átértékelését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke hosszabb interjút adott a Népszavának. Szóba került a Jobbik, a Horthyt mosdató cikk a kormánylapban, és a Sorsok Háza is, melyet az elnök a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont fennhatósága alá helyezne.

Dr. Grósz Andor (Fotó: Népszava)

A Jobbik elnökével nem ülne le vacsorázni, és csak a konzekvens tettei nyomán hinne a párt és vezetője változásában – fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

A politikától távol tartaná a Mazsihiszt, de ha antiszemitizmust tapasztal, vagy a zsidókat más módon érintő kérdések merülnek fel, nem fog hallgatni – szögezte le.

Néhány aktuális kérdésre, és régebben húzódó ügyekre is rákérdezett a Népszava:

“A kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent Horthy Miklóst mosdató cikk, amely a volt kormányzó szerepének átértékelését sürgette. A Mazsihisz erre kemény hangvételű közleményben reagált. Egyetért-e azzal az állítással, hogy a kormány részéről a Horthy-korszak restaurációja zajlik?

A kormány nem deklarálta, hogy restaurálni akarja a Horthy-korszakot. Ilyesfajta törekvések vannak a társadalom és a politika bizonyos szegmensei részéről, de az én olvasatomban a kérdés markánsan nem került elő.

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt már arról, hogy Horthy Miklós kollaboráns volt, aki nem érdemli meg, hogy szobrot kapjon, de mondta azt is, hogy kiváló államférfi volt.

Legyen ez Orbán Viktor dolga. Megismétlem: restaurációs törekvések nyíltan nem lettek deklarálva. Az megint más, hogy voltak olyan megnyilvánulások – ezek közé tartozik az említett cikk is –, amikor fel kellett emelni a szavunkat. A zsidóság számára az a tömeggyilkosság, ami 1944-ben, Horthy Miklós kormányzósága idején történt, megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan. Éppen ezért ellene vagyunk minden törekvésnek, ami a „legfőbb hadúr” tevékenységét át akarja értékelni.

Újra megkérdezem: a kormány részéről nem érzékel ilyen törekvést?

Bizonyos személyekre vonatkozóan – Wass Albert vagy Tormay Cécile esetében – ez megvalósult, de nem tudunk arról, hogy komoly politikai tényezők szerepét is átértékelték volna.

A Szabadság téri megszállási emlékmű szimbolikája arról szól, hogy a holokausztért kizárólag a náci Németországot terheli felelősség, a magyar államot nem.

Az én értelmezésemben a Szabadság téri emlékmű nem csak a holokausztról szól. A kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, számtalanszor bocsánatot kért a zsidóságtól, elítélte a magyar államgépezet közreműködésével végrehajtott tömeges deportálásokat. Az érem másik oldala: egyes jelenségek – legyen az a Horthy-szobor a Parlamentben, vagy egyes helyeken a Horthy-képek megjelenése – nem ezt a tendenciát erősítik.

Horthy-mellszobrát a Mi Hazánk állította fel a párt politikusa, Dúró Dóra parlamenti irodájában. Úgy gondolja, hogy a Fidesz, ha akarta volna, megakadályozhatta volna a szoboravatást?

Annak megítélésébe nem akarok belefolyni, hogy a Fidesz mit akadályozhatott volna meg, és mit nem, mert akkor politikai véleményt nyilvánítanék. Csak annyit mondok, hogy a demokratikus parlamenti pártok tehetnének azért, hogy ez a szobor ne ott álljon, ahol áll, és ne jelenthessen precedenst mások számára.

A nagy vetélytárs Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó nyílt levélben gratulált az ön megválasztásához. Szent a béke a két szervezet között?

Mindegyik zsidó egyház, amelyet az állam elismer, a zsidó emberek érdekeit képviseli. Nem ellenségeskedni kell, hanem meg kell keresni a közös pontokat ahhoz, hogy a zsidó emberek Magyarországon megfelelően meg tudják élni a zsidóságukat, ki tudjanak teljesedni vallási és kulturális értelemben. Ugyanakkor mindegyik zsidó egyház más módszerekkel akar eljutni a zsidó emberekhez, többek között ebben van különbség közöttünk. Nem biztos, hogy mi azt a fajta technikát magunkénak akarjuk tudni, amit az EMIH alkalmaz. A Mazsihisz a 150 éves múlttal rendelkező neológiát képviseli, az ennek megfelelő hagyományok keretei között kívánjuk megélni a zsidóságunkat.

Azt nem kifogásolja, hogy az EMIH éppen most kebelezi be a magyarországi ortodox zsidóságot, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséget (MAOIH)? Vagy ön szerint nem ez zajlik?

Az ügyben bírósági eljárás folyik, megvárjuk, annak mi lesz a vége. Ettől függetlenül van véleményünk: ellene vagyunk minden olyan lépésnek, amely csorbítja egy közösség önállóságát.

Kuratóriumi elnöke a Páva utcai emlékközpontot működtető közalapítványnak. Az állami támogatás évek óta nem emelkedik, nincs pénz az állandó kiállítás felújítására. Közben a Józsefvárosi pályaudvar helyén milliárdokból felépített – az EMIH felügyelete alá került – Sorsok Háza üresen áll. Rendben van ez így?

Való igaz, hogy a Páva utcai emlékközpont évi 220 millió forintos támogatása jó ideje nem változott, de a kormány eddig év közben mindig hozzátette azt az összeget, amit kértünk. Átlagosan mintegy évi 120-140 milliós pluszforrást kaptunk. A Józsefvárosi pályaudvaron üresen álló épülettel kapcsolatban azokkal a szakemberekkel értek egyet, akik úgy gondolják, hogy Budapesten nem kell két holokausztmúzeumnak léteznie. A Páva utca bemutatja, hogy mi vezetett a vészkorszakhoz, milyen következményekkel járt a holokauszt a zsidóság és a teljes magyar társadalom számára. Az üresen álló épületben sokkal jobb lehetőség nyílna az oktatásra. Két telephellyel működne egy intézmény.

Úgy értsem, hogy a Páva utca beolvadna a Sorsok Házába?

Fordítva: a Páva utca, egy már meglévő és jól működő intézmény fennhatósága alá kerülne egy szépen kialakított épület. Ez egy lehetséges alternatíva a helyzet megoldására.

A kormány nyitott a javaslatra?

Ha nem is a kormánynak, a kormány bizonyos képviselőinek beszámoltunk az elképzelésünkről. Nyitottak voltak rá. Nyilvánvaló, hogy összetett mechanizmus vezet a hivatalos döntéshez, ami már nem a mi kompetenciánk” – zárul az interjú.

[popup][/popup]