Ferenc pápa: Isten a zsidóknak ígérte a Szentföldet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A migrációról szóló beszédében egyebek közt azt is megjegyezte Ferenc Pápa, hogy „Izrael népe, az egyiptomi rabságból kiszabadulva, a sivatagi vándorlás negyven éven át végül eljutott arra földre, amelyet Isten ígért neki”.

ferenc-papa-ajub-kara

Ferenc pápa és Ajub Kara

Ferenc pápa ezt nem sokkal azelőtt mondta, hogy rövid kihallgatáson fogadta Ajub Kara regionális együttműködésért felelős izraeli miniszterhelyettest, akinek megköszönte az Izraelben élő keresztények és az egyház érdekében tett erőfeszítéseit.

Kara válaszul azt mondta, úgy érzi, a pápa ezt az üzenetét egyenesen az UNESCO-nak címezte, amelynek világörökségért felelős bizottsága olyan határozatot hozott, amely nem vesz tudomást a jeruzsálemi Templomhegy zsidó voltáról.

A kihallgatás során Kara megköszönte a pápának, hogy elismerte Izrael jogait a Szentföldre. Hozzátette, hogy az UNESCO határozta vitán felül káros a keresztényeknek is, mert eltorzítja a történelmi és teológiai tényeket.

Kara a tervek szerint találkozik Pietro Carolin bíborossal, a Szentszék külügyminiszterével, akinek Juli Edelstein, a Kneszet elnöke írt levelet, hangsúlyozva, hogy az UNESCO Jeruzsálem történelmét tagadó határozata a keresztényeknek és zsidóknak egyaránt sértés. Edelstein sürgette a Szentszéket, hogy minden erejét latba vetve akadályozza meg az ehhez hasonló, újabb fejleményeket. A jeruzsálemi templomot és a Templomhegyet az Ó- és az Újszövetség is számtalanszor említi – ennek nyílt tagadása egy fontos ENSZ-szervezet részéről óriási sértés a nemzetközi közösség felé – írta Edelstein.

Az UNESCO határozatát Izraelben minden fontos politikai párt elítélte. Shuli Moalem-Refaeli, a zsidó otthon (Bait Jehudi) párt elnöke egyenesen kijelentette: „Ha az arabok le akarják tagadni Izrael és a zsidók kapcsolatát a Templomheggyel, akkor ne álljanak meg félúton. Ha szerintük zsidók nem éltek ezen a földön és Jézus palesztin volt, akkor javaslom, hogy az UNESCO ítélje el a palesztinokat Jézus meggyilkolásáért.”

A Jerusalem Post cikke nyomán: Jég

[popup][/popup]