Felvételi teszt: objektív mérce vagy diszkrimináció?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Csupán nyolc fekete diákot vettek föl egy New York-i elit középiskolába. Bill de Blasio főpolgármester azt javasolta, hogy az állam törvényhozása alakítsa át a felvételi vizsgák rendszerét.

Staten Island High school 9. évfolyamos diákjai

Meisha Ross Porter kancellár, De Blasio hivatalának oktatási vezetője arról beszélt, hogy a jelentkező fekete és latino diákok töredékét veszik föl NYC elit középiskoláiba.

Az oktatási osztály adatai szerint a fekete és latino jelentkezők csupán 9 százaléka nyert felvételt olyan oktatási intézményekbe, mint a Stuyvesant High School vagy a Bronx High School of Science – a múlt évi 11%-kal szemben, írja a New York Times. Az előbbiben 749 hely közül mindössze nyolc jutott feketéknek. A Staten Island Technical High School 281 új diákja között csak egy feketét találni. Az elit iskolák 4262 új diákjának mintegy fele viszont ázsiai származású.

De Blasio polgármester változtatásokat eszközölne a felvételi vizsgák rendjében. Porter kancellár pedig ezt üzente a Twitteren: „A Specialized High School Admissions (SHSAT) felvételi teszt ismételten elfogadhatatlan eredményeket produkál.” Egy korábbi jelentésben az áll, hogy a teszteken és előadó művészeti bemutatkozáson alapuló SHSAT gátolja a szakképzést nyújtó középiskolák sokszínűségét. A fehér és fekete felvételizők aránya egyaránt 18% volt, de míg előbbieknek 28%-a, utóbbiaknak csupán 4%-a nyert felvételt, aminek oka az elfogultság, úgymond.

Dr. Uché Blackstock, aki Stuyvesant középiskolában végzett, írta a Twitteren: „Sajnálattal látom iskolám vergődését; a felvételi számok elszomorítóak A tesztvizsga nem állja meg a helyét.”

New York-i tisztviselők korábban bejelentették, hogy több száz középiskola felvételi tesztjeinek módosítását tervezik, úgymond, a faji szegregáció kezelése érdekében. De Blasio polgármester decemberben azt mondta, hogy a város legalább egy évre felfüggeszti az eddig használatos felvételi módszereket. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányi nyilvántartásokat, meghallgatásokat és egyéb értékeléseket az iskolák már nem fogják használni, mert ez a legjobban teljesítő tanulók és a többség szegregálását jelentené.

Ehelyett sorsolással fogják kiválasztani az iskolákba bejutó tanulókat, ha az iskolákba többen jelentkeznek, mint ahány férőhely van.

Yahoo news – Bassa László

Címkék:elit iskola, feketék, latinók, szegregáci

[popup][/popup]