Ezrek vettek részt a tűzszentelési ceremónián Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ezrek vettek részt a keresztény ünnepi időszak egyik leglátványosabb eseményén, a tűzszentelési ceremónián szombaton Jeruzsálemben, fokozott rendőri jelenlét mellett.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint 4000 főre korlátozták a résztvevők számát, miután a rendőrség és az egyház között kompromisszum született – írja az ujkelet.live. Az óváros néhány kapuját lezárták, és csak azok léphettek be, akik előzetes jóváhagyást kaptak.

A rendőrség szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy megakadályozzanak egy újabb katasztrófát, miután tavaly a Lag Ba’Omer ünnep alkalmából tartott tömeggyűlésen a Meron-hegyen, a háredi imádkozó tömeg fogságába szorulva 45 személy meghalt, és több mint 150 megsebesült.

Később a rendőrség bejelentette, hogy ,,a tűzszentelés szertartása… biztonságosan lezajlott Jeruzsálemben az elmúlt órákban”.

Két évvel ezelőtt a koronavírus miatt a tűzszentelési ceremóniára az ortodox keresztény zarándokok örömteli kísérete nélkül került sor.

A Szent Sír-templomból kihozott tüzet rendőri konvojjal a Ben Gurion repülőtérre szállították, ahonnan 10 repülő Oroszországba, Ukrajnába, Görögországba, Grúziába, Ciprusra, Romániába, Moldovába, Fehéroroszországba, Lengyelországba, és Kazahsztánba vitte majd szétosztották a híveknek.

Amikor az ortodox pátriárka egyedül imádkozik a Szent Sír-kápolna sötétjében, a kövön, amelyre a keresztény hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel a pátriárka meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát a hívők jelenlétében. A láng forrása szorosan őrzött titok. A szent tüzet a templomban és a környező utcákon összegyűltek a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak.

Teljes cikk

[popup][/popup]