Európai Zsidó Kongresszus: a lengyel kormány nem vesz tudomást az antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szokatlanul kemény hangú közleményében az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) a lengyel kormány szemére hányta, hogy „nem vesz tudomást” az országban növekvő antiszemitizmusról, és „átlátszó ’oszd meg és uralkodj’ politikát” folytat a zsidókkal szemben.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS erős embere

A közleményt megelőzően a lengyel zsidóság vezetői között nyílt és heves vita bontakozott ki arról, hogy az országban valóban megsokasodtak-e az antiszemita incidensek és érzelmi megnyilvánulások azóta, hogy a nacionalista Jog és Igazságosság Párt (PiS) 2015-ben a hatalomra került.

Az EJC nyilatkozat támogatásáról biztosítja tagszervezeteit, a Lengyelországi Zsidó Hitközségek Szövetségét és a Varsói Zsidó Hitközséget az ország más zsidó szervezetekkel folytatott küzdelmében. A csatározás a múlt hónap elején kezdődött, amikor a két szervezet azzal vádolta meg a kormányt, hogy az megtűri, sőt bátorítja az antiszemitizmust. Más zsidó vezetők ezt kétségbe vonták, és a vádak hangoztatását a két szervezetnek a kormányzópárt elleni harc részének minősítették.

„Az EJC jól látja, ahogy a lengyel kormány közömbösen tűri az antiszemita és idegengyűlölő retorika térnyerését az utóbb időkben. A PiS vezetői az ’oszd meg és uralkodj’ átlátszó taktikájával a közösség hivatalos képviselői feje felett átnyúlva,

a maguk által választott zsidókkal kommunikálnak,

ami mélységes megdöbbenést kelt bennünk és Európa sötét múltját juttatja eszünkbe, amikor a kormányzatok válogatták meg a zsidókat, akikkel tárgyalni kívántak” – áll a közleményben.

A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy múlt hónapban Jaroslaw Kaczynski, a PiS alapítója két Chábád rabbival és Artur Hofmannal, a TSKZ (Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce, Lengyelországi Zsidók Társadalmi-kulturális Egyesülete) elnökével találkozott. A szervezet még 1950-ben, a kommunista időkben alakult, a hatóságok 1968 után betiltották, majd 1985-től újra engedélyezték működését. Jelenleg 15 lengyel nagyvárosban tart fenn irodát, és taglétszámát tekintve a legnagyobb zsidó szervezet az országban.

A találkozó, amely a résztvevők leírása szerint baráti és őszinte légkörben zajlott, azután jött létre, hogy az EJC tagszervezetek levelet intéztek Kaczynskihoz, amelyben felhívták figyelmét az antiszemita retorika erősödésére és kérték közbenjárását annak megfékezése érdekében. Anna Chipczynska, a varsói hitközség vezetője kijelentette, hogy

a lengyel zsidók biztonságérzete a mélypontra süllyedt

a PiS kormányzása alatt.

Anna Chipczynska

Hofman véleménye szerint viszont ez bizonyos zsidó vezetők részéről a PiS-nek küldött hadüzenet volt, akik egy olyan problémát igyekeztek felfújni, ami a valóságban nem is létezik.

Augusztus 21-én Sergiusz Kowalski, a Bnai Brit lengyel tagozatának elnöke, aki ugyancsak felhívta a kormányzat figyelmét az antiszemitizmus terjedésére, a Kaczynski által meghívottakat „udvari zsidóknak” nevezte.

A JTA cikke nyomán: Bassa László.

 

Címkék:Anna Chipczynska, antiszemitizmus, Kaczynski, Lengyelország, PiS

[popup][/popup]