Európai futball: terjed az „annafrankozás”

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Ezúttal német szurkolók másolták az olasz példát: feltételezések szerint a Borussia Dortmund kemény magja zsidózta le ellenfelét, a Schalke csapatát oly módon, hogy Anne Frank közismert portréját a Schalke mezébe öltöztették.

A Borussia, akárcsak az olasz Lazio, ismert arról, hogy kemény magjában újfasiszták is jelen vannak. A sticker formájában terjedő antiszemita provokációról először egy Ruhr vidéki hírportál számolt be.

A rendőrség vizsgálatot indított, mert az antiszemita megnyilvánulások Németországban bűncselekménynek számítanak.

Érdekes módon ezzel egy időben, de az esettől függetlenül Anne Frankról nevezték el a német Bundesbahn egyik szupervonatát.

Mint ismeretes, a múlt heti, hasonló olaszországi incidens nyomán az olasz labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a következő hétvégi találkozók mindegyikének elején Anne Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket.

Mindez meg is történt, és vegyes fogadtatásra talált. A közönség többnyire végighallagtta a flolvasást, két bajnoki meccsen azonban a szurkolók elutasítóan viselkedtek. A Roma-Crotone mérkőzésen (éppen abban a stadionban, ahol az inkriminált eset történt), az utóbbi csapat szurkolói a csapat himnuszát üvöltötték a felolvasás alatt. A Roma-Juventus meccsen a Juventus szurkolói hátat fordítottak a felolvasásnak és az olasz himnusz harsogták.

A Roma Olaszországban ugyanúgy “zsidó csapat” hírnévnek örvend, mint Hollandiában az Ajax, Magyarországon az MTK vagy Angliában a Tottenham. 

Címkék:Anne Frank, futball-huliganizmus, Schalke

[popup][/popup]