Európai fővárosok: Antiszemitizmusba torkolló Izrael-ellenes tüntetések

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több európai fővárosban antiszemita uszításba torkolltak a palesztinpárti tüntetések.

London

Nagy-Britanniában

a hétvégi események rendkívüli félelmet keltettek a brit zsidókban. Mint beszámoltunk róla, az Izrael-ellenes megmozdulásokon a tüntetők egy része gyűlöletre és erőszakra uszító szlogeneket skandált.

A londoni Fővárosi Rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ez a fajta viselkedés nem tolerálható.

Gideon Falter, az Antiszemitizmus Elleni Kampány (CAA) nevű szervezet vezérigazgatója elmondta: „A mai demonstráció teljesen kiszámítható – és ugyanakkor megelőzhető lett volna. Egy hete hirdetik. A zsidók szemtanúi voltak annak a megdöbbentő ténynek, miszerint 2021-ben az emberek keresztülhajthatnak hazánk fővárosán, és lányaink megerőszakolására buzdítanak, miközben közel és távol senki sincs, hogy megvédjen vagy cselekedjen.”

“A hétvégi rémisztő jelenetek, illetve politikusok és újságírók által használt uszító szólamok között közvetlen kapcsolat van” – húzta alá Falter.

Németországban

a zsidóellenes demonstrációk és támadások hulláma olyan intenzívvé vált, hogy a kormány kénytelen volt megszólalni. Zsinagógákat támadtak meg és izraeli zászlókat égettek el.

Berlinben a tüntetők égő tárgyakat, palackokat és köveket dobáltak a rendőrökre egy 2500 fős palesztinbarát tüntetés során. Közben olyan szlogeneket énekeltek, mint „Izrael, a gyermekgyilkos” és az „Izrael, a nők gyilkosa”.

Berlin

A kormány főszóvivője, Steffen Seibert, a Bundestagban kijelentette, hogy bár az embereknek joguk van demonstrálni, „azok, akik zsidógyűlöletüket kiáltják világgá, visszaélnek a demonstrációs jogukkal… és demokráciánk nem fogja őket tolerálni. ”

“Aki németországi zsidó intézményeket támad meg, az világosan kimutatja, hogy nem egy államot és egy kormányt bírál, hanem egy vallás és annak hívei ellen folytat agressziót és kelt gyűlöletet” – tette hozzá.

Berlinben a tüntetők tűzijátékokat, palackokat és köveket dobáltak a rendőrökre egy 2500 fős palesztinbarát tüntetés során. Az énekek között szerepel az „Izrael, a gyermekgyilkos” és az „Izrael, a nők megölője”.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa fokozott védelmet kért az ország zsidó intézményeinek védelméről.

“Hazánkban nem lehet tolerancia a zsinagógák elleni támadásokkal szemben” – mondta Heiko Maas német külügyminiszter a Funke médiacsoportnak, “megingás nélküli biztonságot” ígérve a zsinagógáknak.

Demonstráció Brüsszelben

Belgiumban

Brüsszelben is antiszemitizmusba torkollott a belvárosban szombaton egy palesztinbarát tüntetés. A tüntetők zsidóellenes jelszavakat kiáltottak, izraeli zászlókat égettek „Allah Akbar” kiáltások közepette, és a Hamasz terrorista csoport zászlait lengették.

Emmanuel Nahshon, Izrael brüsszeli nagykövete, az izraeli nagykövetség előtt vasárnap összegyűlt több száz emberhez szólva kijelentette: „Ellentétben a Brüsszel szívében szombaton tartott iszlámofasiszta tüntetéssel, itt nem hallhatnak gyűlölködő szlogeneket. Csak olyan emberek szólalnak meg, akik békét akarnak az izraeliek és a palesztinok között, de hajlandóak támogatni és megvédeni Izraelt az elmúlt napok támadásai ellen. Izrael mindaddig támadja a Hamász katonai létesítményeit, ameddig csak szükséges, amíg azok teljesen megsemmisülnek.”

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség vezetője Európa-szerte arra kérte az államfőket, hogy fokozzák a zsidó intézmények védelmét, és figyeljék a már ismert szélsőséges hálózatokat a mostani események fényében.

Címkék:Berlin, Brüsszel, Izrael, London, Madrid, tüntetés

[popup][/popup]