Európában a zsidóknak nincs jövője – mondja a brüsszeli főrabbi

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A terroristaveszély miatt megállt az élet Brüsszelben, még a zsinagógák is zárva tartanak.

brüsszeli főrabbi

Brüsszelben három napja gyakorlatilag megállt az élet, mert a hatóságok hajtóvadászatot folytatnak terrorakcióra készülő fegyveresek után. Belgium fővárosa a szükségállapot jeleit mutatja. Ilyen körülmények között nyilatkozott Brüsszel főrabbija, Albert Avraham Guigui egy izraeli rádióállomásnak. Mit érez a rabbi egy olyan pillanatban, amikor Brüsszel zsinagógái – a náci megszállás óta először – zárva vannak Sabat napján?

„A hívek otthon imádkoznak, vagy kisebb csoportokban jönnek össze magánlakásokon. Az iskolák zárva vannak, a mozik zárva vannak, a nagyáruházak szintén, mindenfajta köztéri megmozdulás tilos. Félelemben élünk és figyeljük a rendőrség és a kormány utasításait, akik szerint súlyos veszélynek vagyunk kitéve mindaddig, amíg a terroristákat le nem tartóztatják.”

„Mi zsidók, jól ismerjük ezt a helyzetet, tudjuk, kik azok a terroristák: másfél éve négy zsidót gyilkoltak meg a brüsszeli zsidó múzeumban. De Belgium polgárai, akik mindeddig azt hitték, hogy a terror csak a zsidókat (meg esetleg a rendőröket) fenyegeti, most szintén beláthatják, hogy mindannyian a terroristák céltáblái, és a dzsihadisták potenciális áldozatai lehetnek”, folytatta a főrabbi.

„Belgiumban 50 ezer zsidó él, 25 ezer Brüsszelben, 18 ezer Antwerpenben, a maradék Charleroi-ban és másutt. De folyamatos a kivándorlás Izraelbe, valamint Kanadába és az Egyesült Államokba. Az emberek megértik, hogy Európában a zsidóknak nincs jövője. Mindehhez hozzájárul a gazdasági válság is, ami a fiatalokat készteti távozásra: Izraelbe és máshová.”

A főrabbi szerint „az alija minden zsidó számára kulcsfontosságú. A zsidók minden nemzedéke erről álmodott. De nem szabad félelemből alijázni, mert akkor mindig az lesz az érzésünk, hogy valamit elvesztettünk. Az alija Izrael szeretetén alapszik.”

Az i24news.tv/fr cikkét Gadó János fordította.

[popup][/popup]