Ephraim Zuroff: Merkel megalkuvó politikája a müncheni egyezményre emlékeztet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Ideje, hogy a németek felhagyjanak a Teheránnal folytatott játékkal, és ahelyett, hogy üzletelnek velük, inkább gyakoroljanak nyomást rájuk.”

Efraim Zuroff (Juan Mabromata AFP Getty Images)

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ első számú nácivadászának szavai Neville Chamberlain brit miniszterelnök 1938-as megalkuvási politikájára utalnak, aki a béke reményében engedett Hitler követelésének és beleegyezett abba, hogy Csehszlovákia területének jelentős részét a náci Németországhoz csatolják.

A múlt héten konferenciát rendeztek Berlinben az Iránnal folytatott kereskedelem előmozdítása érdekében („8th Banking and Business Forum Iran Europe: Change through Trade and Détente”). Zuroff erre válaszul ’München árnyaira” emlékeztetett, mondván: „ezúttal a németek azok, akik úgy gondolják, hogy ’a béke korunk számára’ (Chamberlain szavai 1938-ból – a szerk.) megteremthető egy olyan totalitárius és fundamentalista rendszer megbékítésével, amely a zsidók kiirtását hirdeti. Német miniszterek részvétele a mullahokkal történő üzletelés előmozdítását célzó eseményen szöges ellentétben áll Merkel kancellár korábbi szavaival (’Izrael biztonsága a szövetségi köztársaság nemzeti érdeke’) és Heiko Maas külügyminiszter kijelentésével (’Auschwitz miatt lettem politikus’).”

Angela Merkel

Az amerikai kormány kemény gazdasági szankciókat léptetett életbe az iráni nukleáris- és rakétaprogram leállítása és a Teherán által bátorított terrorizmus beszüntetése érdekében. Az USA berlini nagykövetség twitter üzenete szerint: „Tény, hogy a német kormány üzleti egy tárgyalásokat bátorító konferencián képviselteti magát, alig egy héttel egy polgári olajfeldolgozó üzemek ellen intézett iráni támadást követően. Az iráni rezsim pénzeli az Iráni Forradalmi Gárdát (IRGC).” Az USA kormányzata utóbbit terrorista szervezetként tartja számon.

A konferenciával egy időben a német belföldi hírszerzés arról tett közzé jelentést, hogy 2018-ban Irán tömegpusztító fegyverek beszerzését kísérelte meg, és kémtevékenységet folytatott Németország területén.

Richard Grenell, az USA németországi nagykövete szerint „az iráni rezsim alapvető emberi jogoktól fosztja meg saját polgárait, terrortámadásokat és gyilkosságokat tervez és hajt végre Európa szerte, és Asszádot támogatja Szíriában háborús bűnök elkövetésében. Az üzleti tárgyalások eredményeként az eurók a rendszer kasszájába vándorolnak, nem segítenek az iráni népen.” Zuroff kommentje: „Grenell nagykövetnek 100%-ig igaza van. Ideje, hogy a németek felhagyjanak a Teheránnal folytatott játékkal, és ahelyett, hogy üzletelnek velük, inkább gyakoroljanak nyomást rájuk.”

Jeruzsálem napja – iráni módra

A Stop the Bomb elnevezésű civilszervezet a konferenciának helyet adó Maritime Konferenciaközpont előtt rendezett tiltakozó gyűlést, amelyen Ulrike Becker szóvivő kijelentette: „Az iráni rezsim az atomalkut és a gazdasági előnyöket arra használta föl, hogy milíciáit megerősítse Szíriában. Irán az egész közel-keleti térséget terrorizálja, Iraktól Jemenig, az izraeli határig… A németek válasza a terrorizmusra – párbeszéd és üzleti tárgyalások, pedig nem az iráni rezsimet, hanem ellenzékét kellene támogatni.”

A németek védik a mundér becsületét. A külügyminisztérium szóvivője Grenell kritikájával szemben azt hangsúlyozta, hogy „a szövetségi kormány a Közös Átfogó Cselekvési Terv értelmében tevékenykedik, amelyben benne van az Európa és Irán közötti törvényes kereskedelem.” (Mint ismeretes, Trump a múlt évben felmondta az atomalkut.) A német szövetségi pénzügyi felügyelet (Bafin) ugyancsak részt vett a konferencián; Oliver Struck szóvivő nem kívánta kommentálni az amerikai kormányzat és Zuroff kritikus megjegyzéseit. A Merkel adminisztráció ugyancsak hallgat.

Amir Amiri, a száműzetésben élő Iráni Szekuláris Demokraták hannoveri szervezetének szóvivője kijelentette: „nem látunk különbséget az ISIS és a rezsim terrorizmusa között. Nemet mondunk a háborús uszításra, szolidaritásunkat fejezzük ki és támogatjuk az országon belül működő ellenzéket.”

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]