Elítélték az antiszemitizmust, majd emiatt bocsánatot kértek a palesztinoktól

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Gyermekkönyv-írók Társasága elnézést kért, mert közleményben elítélte az antiszemitizmust, de eközben „megfeledkezett palesztin és moszlim tagjairól”.

A gyermekkönyv írók és illusztrátorok társasága (Society of Children’s Book Writers and Illustrators – SCBWI) vasárnap buzgó bocsánatkéréssel fordult moszlim és palesztin tagjaihoz, mivel az antiszemitizmust elítélő határozatban nem tettek említést az iszlamofóbiáról. Egyben bejelentették, hogy a sokszínűségért felelős és az anyagot szétküldő hivatalnokot elbocsátották állásából.

A SCBWI-nek több mint 22 ezer tagja van az USÁ-ban és világszerte, köztük olyan neves szerzők, mint Judy Blume, a tanácsadó testület tagja.

Az antiszemitizmusról szóló eredeti határozat kinyilvánította, hogy a zsidóknak „joguk van az élethez, biztonsághoz, és a félelem nélküli szabadsághoz. A hallgatást sokszor összetévesztik a különböző emberek ellen megnyilvánuló gyűlöletbe és erőszakba történő belenyugvással. Elszomorító, hogy immár negyedik alkalommal vagyunk kénytelenek felhívni benneteket, hogy lépjetek föl a gyűlölet minden formája ellen, beleértve az antiszemitizmust. A gyermekirodalom szerzőiként, illusztrátoraiként és fordítóiként kötelességünknek tartjuk a méltányosság és a humanizálás előmozdítását munkánk során” – hirdette a társaság határozata.

Vasárnap Lin Oliver, a SCBWI ügyvezető igazgatója vasárnap bocsánatkérést adott ki: „Szeretnék elnézést kérni a palesztin közösségtől, akik úgy érzik, hogy magukra maradtak. A társaság tudomásul veszi, hogy akcióink fájdalmat okoztak a moszlim és palesztin tagságnak, és reményeink szerint ezt sikerül feloldani.” Utalt arra, hogy egy palesztin-amerikai szerző kommentjét eltávolították a társaság közösségi csatornájáról.

Oliver elmondta, hogy April Powers-t, a SCBWI Méltányossági és Elfogadási Bizottságának főtisztviselőjét fölmentették. A bizottságban képviseletet fognak biztosítani az alulreprezentált tagságnak, és „biztosítják a vélemény-nyilvánítás szabadságát, hogy senkit se érezze úgy, hogy elhallgattatják vagy nincsen biztonságban.”

Powers maga is bocsánatot kért, mert hibázott, amikor eltávolította a „palesztin-ellenes és Izrael-ellenes posztokat”.

„Nem tulajdonítottam jelentőséget annak, hogy reagáljak a növekvő iszlamofóbiára, amit szívből sajnálok. Mint az iszlamofóbia és bármilyen gyűlöletbeszéd elszánt ellenfele, elismerem, hogy a szándék még nem cselekvés, és elnézést kérek.”

A leköszönő Powers hozzátette: „Mindnyájuknak sikert kívánok munkájukban, mert a gyermekeknek szükségük van a könyveikre”.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]