Elítélték az antiszemitizmust, majd elnézést kértek, amiért elítélték

Írta: Szombat - Rovat: Politika

New Jersey legnevesebb állami egyetemének kancellárja elítélte az antiszemitizmust, majd egy palesztinbarát diákcsoport tiltakozását követően elnézést kért, amiért elítélte.

Rutgers University

Szerdán a Rutgers University kancellárja, Christopher J. Molloy nyilvánosságra hozta az antiszemitizmust elítélő közleményét, miután az antiszemita incidensek országszerte elszaporodtak a legutóbbi gázai harcok nyomán. A nyilatkozat továbbá elítélte „a fanatizmus, az előítéletek, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az elnyomás minden formáját, bármilyen módon is fejezik ki ezeket”, és felszólította azokat a hallgatókat, akiket antiszemitizmus vagy diszkrimináció sújt, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egyetem adminisztrációjával.

“Szomorúak vagyunk és nagyon aggódunk az ellenséges indulatok és az antiszemita erőszak erőteljes növekedése miatt az Egyesült Államokban” – áll a közleményben, amelyet Francine Conway rektor is aláírt. “A közelmúltbeli gyűlölködő megnyilvánulások közösségünk zsidó tagjai ellen ismét emlékeztetnek minket arra, amit még nem tanultunk meg a történelemből.”

A nyilatkozat emellett megemlítette „az izraeli erők és a Hamász közötti keleti erőszak újabb fellángolását, amely gyermekek és felnőttek halálához… vezetett”.

Másnap az egyetem Students for Justice in Palestine (SJP) csoportja hosszadalmas nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélte a kancellár kijelentését.

Az SJP szerint a nyilatkozat „könnyedén figyelmen kívül hagyja, hogy a palesztinokat milyen mértékben terrorizálta Gáza megszállása és bombázása”, ami „nem választható el az anticionizmus és antiszemitizmus összekeverésétől.”

“A Molloy kancellár és Conway rektor által kiadott nyilatkozat tehát nem értelmezhető másként, mint hogy a Rutgers Egyetem megpróbálja eltitkolni szerepét az izraeli állam pénzügyi támogatásában, és ezáltal emberi jogok megsértésében a megszállt Palesztina területén”.

Molloy és Conway ezek után még aznap kiadtak egy második nyilatkozatot, amelyben elnézést kértek az elsőért, és megígérték, hogy „ezentúl figyelni fognak arra, hogy kommunikációjuk sokkal érzékenyebb és kiegyensúlyozottabb legyen”.

Times of Israel

Címkék:antiszemitizmus, Rutgers University

[popup][/popup]