Elfogadhatatlan a kormányzati tisztségviselők közreműködése Horthy Miklós emlékmiséjén

Írta: Schweitzer Gábor - Rovat: Belpolitika, Politika

Elfogadhatatlan, hogy a Horthy emlékmisén a független, demokratikus Magyarország közjogi méltóságai, illetve kormányzati tisztségviselői közül bárki is megjelenjen és közreműködjön.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ Budapest Belvárosi Csoport) 2018. január 27-én szentmise keretében „tisztelettel és szeretettel” emlékezik meg az egyik fővárosi római katolikus templomban születésének 150. évfordulója alkalmából Horthy Miklós kormányzóról, valamint 100 évvel ezelőtt született menyéről, özv. Horthy Istvánnéról.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az alábbi sorok kizárólag Horthy Miklós kormányzóra vonatkoznak.

A szentmisén a program szerint mostani és egykori közjogi méltóságok – Lezsák Sándor és Boross Péter – is beszédet tartanak. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökeként, Boross Péter, nyugalmazott miniszterelnök azonban a Miniszterelnökségen belül kormányzati bizottságként működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként fog megszólalni.

Azt hiszem, arra eddig még nem volt példa, hogy egy hivatalban lévő közjogi méltóság egy kormányzati megbízatással rendelkező nyugalmazott miniszterelnökkel együtt tisztelegjen az ország életét romba döntő államfő emléke előtt egy római katolikus szentmise keretében. Függetlenül attól, hogy Horthy Miklós 1944 őszén utolsó, elkeseredett lépésként megpróbált kiugrani a világháborúból, továbbá függetlenül attól is, hogy Horthy Miklós elkerülte a második világháborút követő büntetőjogi felelősségre vonást, politikai és morális felelősséggel tartozik azért, hogy Magyarország belesodródott az országnak mérhetetlen szenvedést és pusztulást okozó második világháborúba. Ez véleményem szerint kétségbevonhatatlan.

Úgy vélem, minden jó érzésű embernek fel kell emelnie a szavát az ellen, hogy közjogi méltóságok közreműködjenek a szentmisén, hiszen jelenlétükkel akarva-akaratlan legitimálják a legitimálhatatlant – az antidemokratikus, antiszociális, tekintélyelvű, sok szempontból kirekesztő és nem utolsó sorban a második világháborút megelőző évektől a náci és fasiszta államokkal szorosan kollaboráló Horthy-rendszert.

Sok százezer ember szenvedése és vére – zsidóké és nem-zsidóké, katonáké és civileké – tapad közvetlenül, vagy közvetve a Horthy-rendszer exponensei és az államfő, Horthy Miklós kormányzó kezéhez. Azt ugyan nem lehet megakadályozni, hogy az irányadó jogszabályi keretek között magánszemélyek és civil szervezetek megemlékezzenek a kormányzóról, de vállalhatatlan és elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendezvényen a független, demokratikus Magyarország közjogi méltóságai, illetve kormányzati tisztségviselői közül bárki is megjelenjen és közreműködjön.

2018. január 23.

Kapcsolódó cikkünk: Provokatív Horthy-megemlékezés a nemzetközi Holokauszt-emléknapon

[popup][/popup]