„Elég egy résztvevőt lelőni” – palesztin napilap a jeruzsálemi Holokauszt-megemlékezésről

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A Palesztin Autonómia hivatalos napilapjának véleménycikke a 23-án kezdődő jeruzsálemi Holokauszt megemlékezés résztvevői elleni merényletre szólít fel.

Az Emlékezés csarnoka a Jad Vasem emlékhelyen (Forrás: Wikmedia commons)

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75-ik évfordulójára több mint negyven állam- és kormányfő érkezik Jeruzsálembe, a Jad Vasém Intézetben tartandó megemlékezésre.

„Egy lövés elég, hogy félbeszakítsa a ceremóniát, egy holttest pedig véget vetne az egésznek” – így Yahya Rabah palesztin publicista január 18-án az Al-Hayat Al-Jadida  napilap hasábjain. Az arab nyelvű publicisztikát a Palestinian Media Watch nevű honlap fordította angolra – amely sok éve igyekszik a palesztin médiában arabul megjelent írásokat közel hozni az angol nyelvű olvasókhoz.

Yahya Rabah szerint “Izrael elszántan tervez egy Holokauszt ceremóniát a megszállt Jeruzsálemben és ahhoz van szokva, hogy a világ részt vesz ezen a ceremónián, mert a zsidók holokausztja borzasztó, de a palesztin holokauszt, amit Izrael ma is folytat, az jelentéktelen, gyönyörű, látványos és jó.”

„A palesztinok persze sosem fogják ezt a szembeállítást elfogadni és feltételezhetjük, hogy ellenállnak majd ennek a ceremóniának, amelyet éppen Jeruzsálemben tartanak, mert Jeruzsálem az övék (ti. a palesztinoké), hiába adta azt Trump Izraelnek a század piszkos megállapodásának részeként.”

Rabah eezek után egyenesen merényletekre szólít fel, amikor ezt írja: „Egy lövés elég, hogy félbeszakítsa a ceremóniát, egy holttest pedig véget vetne az egésznek”.

Merthogy az arabok – így Rabah – nem fognak Izrael és Amerika útján járni, akik meg akarják mondani nekik, hogy kik a barátaik és kik az ellenségeik.

Palestine Media Watch

Címkék:Holokauszt-megemlékezés, Palesztin napilap

[popup][/popup]