Egységkormány Izraelben: Netanjahu és Ganz aláírták a megállapodást

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz hétfő este a miniszterelnöki rezidencián aláírta a koalíciós megállapodást, véget vetve a több mint egy éve tartó koalíciós válságnak.

Ganz és Netanjahu 2020. április 20-án aláírátk a koalíciós szerződést

Izraelnek 16 hónapja nincs működő kormánya, az ország 3 választáson van túl és sokáig úgy tűnt, hogy a mácius 2-i forduló is eredmény nélkül zárul.

„Megállapodás aláírására került sor egy nemzeti vészhelyzeti kormány létrehozásáról Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a Kék-Fehér elnöke, Beni Gantz között”, olvasható a Likud és a Kék-Fehér közös nyilatkozatában – írja az ujkelet.live.

„Megakadályoztuk a választások negyedik fordulóját. Megvédjük a demokráciát. Harcolni fogunk a koronavírussal és gondoskodni fogunk Izrael polgárairól. Ez egy nemzeti egységkormány” – írta Gantz Twitteren.

A bejelentést követően két petíció érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz, választ várva arra, hogy vádemelés alatt álló képviselő, jelen esetben Netanjahu, alakíthat-e kormányt. A bíróság korábban már elutasított két ezzel a témával foglalkozó petíciót, mondván, nem aktuális.

A Likud és a Kék-Fehér a minisztériumok egyenlő felosztásával és Netanjahu valamint Gantz közötti rotációval képzeli el Izrael következő kormányát, a koalíciónak természetesen a miniszterelnök jobboldali blokkja (Sasz és Jahadut Hatora) is helyet kap. A megállapodás szerint Netanjahu és Gantz közösen teszik le az esküt mint miniszterelnök és miniszterelnök-jelölt.

Először 18 hónapig Netanjahu lesz a miniszterelnök majd 2021 októberében 18 hónapra Gantz veszi át az ország vezetését.

Az új kormányban – rekordszámú – 32-34 miniszter és 16 miniszter-helyettes lesz. A főbb minisztériumok elosztása:

Gantzot az első periódusban kinevezik védelmi miniszernek és miniszerelnök-helyettesnek, míg Gabi Askenázi külügyminiszterként majd védelmi miniszteriént fog szolgálni. Avi Niszenkorn pedig megkapja az igazságügyi portfóliót.

A Likudnál Jiszráel Katz pénzügyminiszter, Miri Regev közbiztonsági miniszter lesz, míg a Kneszet-elnök posztja Gantztól Jariv Levinhez kerül.

A Kék-Fehér szövetségesévé váló Amir Peretz, a Munkapárt elnöke gazdasági miniszter, míg párt társa, Itzik Smuli a jóléti portfóliót fogja megkapni.

Az ultraortodox Jahadut Hatora elnöke, Jáákov Litzman továbbra is egészségügyi miniszter marad. Az ultraortodox Sasz vezetője, Arije Deri szintén megtartja belügyminiszteri posztját.

Az oktatási tárca valószínűleg a Jaminánál marad, amennyiben csatlakozik a kormányhoz.

A megállapodás továbbá tartalmazza, hogy a nemzetállami-törvényt változatlanul hagyják, Júdea és Szamária zsidó közösségeire július elsején terjesztik be a szuverenitás alkalmazását, Izrael új ENSZ-nagykövete a Likud soraiból kerül ki.

Netanjahu vétójoggal fog rendelkezni a következő főügyész és államügyész kinevezésének kérdésében.

Továbbá törvénymódosítással lehetővé teszik, hogy egy vádemelés alatt álló miniszterelnök-helyettes (Netanjahu a rotáció második fordulójában) hivatalban maradhasson, és rezidenciát is biztosítanak a számára.

Abban az esetben, ha Netanjahu a 18 hónapos hivatali ideje alatt feloszlatja a Kneszetet, azonnal Gantzhoz kerül a miniszterelnöki poszt, és nem kerülhet sor új választásokra 6 hónapon belül.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság úgy határoz, Netanjahu nem szolgálhat miniszterelnökként a koalíciót feloszlik és új választásokra kerül sor.

Teljes cikk

[popup][/popup]