„Egyik zsidó egyház önállóságán se essen csorba”

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

2023. május 14-én új elnököt és alelnököt választott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A leköszönő elnököt, Heisler Andrást Dr. Grósz Andor követi, aki az elkövetkező négy évre vette át az elnöki széket. A választás után gyorsinterjút és helyzetértékelést kértünk tőle.

Dr. Grósz Andor Mazsihisz elnök, megválasztása után

A tisztújító közgyűlésen Grósz Andor jelentős többséggel nyert versenytársa, dr. Nógrádi Péter ellen, aki egyébként maga is tagja lett az új vezetőségnek. A 105 szavazóból 70-en tették le a voksukat az orvos és nyugalmazott dandártábornok Grósz Andor mellett, aki több éve elnöke a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely Közalapítvány kuratóriumának is. A több mint hét órán át tartó választás után az új elnököt kérdeztük, többek között jövőbeni terveiről, illetve arról, hogy mik a legégetőbb feladatok, amelyekkel foglalkozni szeretne.

„Mint már említettem: békét, nyugalmat és megértést szeretnék a külvilág, a széles társadalom felé és a MAZSIHISZ-en belül. Az egyik legsürgetőbb célom az, hogy azt a romboló hangulatot, ami a MAZSIHISZ-en belül érezni, a lehető legrövidebb idő alatt megszüntessem. Szeretném, ha nyugalom lenne néhány hét múlva, de nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban. Az első és legfontosabb feladat az, hogy a rabbik leüljenek egymással egy asztalhoz és őszintén, konstruktívan beszéljenek. Célom az érdekek és különböző álláspontok közelítése, illetve törekvés egy közös út kialakítására.

A mindenkori kormánnyal is az az elképzelésem, hogy egy korrekt, egymás tiszteletén és megértésén alapuló kapcsolatot alakítsak ki, annak ellenére, hogy várhatók konfliktusok, de a cél a békés együttműködés legyen.

Az első időszakban tájékozódni fogok a MAZSIHISZ-en belül folyó jelenlegi és régebbi ügyekről, feladatokról. Ezt Heisler Andrással fogom megbeszélni, egyeztetni, annak érdekében, hogy az „átadást-átvételt” akadálymentesen bonyolítsuk le. Nyitottan állok a megoldandó feladatok elé, és mindenki számára elérhető vagyok. Szeretnék megfelelni, és eleget tenni annak a bizalomnak, amit megelőlegeztek számomra. Nem szeretnék csalódását okozni.

Hiszek a kölcsönös megbecsülésben és az egymás iránti tiszteletben, ezért törekedni fogok arra, hogy minden zsidó egyházzal kölcsönös megértésen alapuló viszonyt tartsak fent. Mindazonáltal a MAZSIHISZ és a neológ zsidóság érdeke számomra a legfontosabb, ebből nem engedek. Célom az, hogy egyik zsidó egyháznak az önállóságán se essen csorba, hiszen minden vallását gyakorolni kívánó zsidó számára biztosítani kell azokat a feltételeket, hogy irányzatának megfelelően hitét megélhesse.

Tudja, van az a mondás, hogy ahol két zsidó ember vitatkozik, ott megjelenik egy harmadik vélemény is. A MAZSIHISZ elnökeként arra fogok törekedni, hogy ne vérrel és karddal, hanem ésszel és konstruktív együttműködéssel oldjam meg a rám váró feladatokat” – zárta a gyorsinterjút a Mazsihisz tegnap megválasztott elnöke.

[popup][/popup]