Grósz Andor a Mazsihisz új elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 107 szavazó közül 70 támogatta Grósz Andort.

Grósz Andor

A Mazsihisz elnökválasztó közgyűlése délelőtt 10 órakor kezdődött és Frölich Róbert országos főrabbi javaslatára a napirendi pontokat felcserélték: elsőként az új elnök megválasztására került sor.

A közgyűlés fejleményeit helyszíni tudósítónk, valamint a Mazsihisz fb oldalának híradása alapján foglaljuk össze.

A Mazsihisz elnöki pozíciójáért két jelölt szállt ringbe: Dr. Grósz Andor és Dr. Nógrádi Péter. Az elnök megválasztása után kerül sor az alelnökök, majd a vezetőségi tagjainak, a választási bizottság (VB) tagjainak és a számvizsgáló bizottság (SZB) tagjainak megválasztására.

A két jelölt elmondta választási beszédét.

Forrás: Mazsihisz fb oldal

Elsőként dr. Grósz Andor rövid bemutatkozását hallhatta a Közgyűlés. Grósz Andor 33 éve a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke. Beszédében a vallásosság fontosságát hangsúlyozta. Legfontosabb célja, mint mondotta, hogy a Mazsihisz jobb vallási szolgáltatást nyújtson. A vallási élet megerősítése, a zsidó közösségi célok fejlesztése kerüljön előtérbe – fejtegette.
Nyugalom, biztonság, a Mazsihisz érdekeinek megalkuvás nélküli képviselete a cél, mondta Grósz, aki ugyanakkor hozzátette, hogy a Mazsihisz ne politikával, hanem a szervezet vallási építésével foglalkozzon. A szervezeten belül abba kell hagyni az ellenségeskedést, és közös úton kell elindulni a sikerért. Megválasztása esetén a közjó érdekében keményen fog dolgozni – végezte.

Nógrádi Péter, aki Frankel Leó úti zsinagóga tagja, elmondta, hogy ügyvédként számos zsidó kötődésű szervezettel dolgozott együtt. Három alapvető elvet tart szem előtt:
– A zsidó közösségeket közelebb kell hozni egymáshoz, a feszültségeket meg kell szüntetni.
– A világi vezetés és a vallási vezetés között egyensúlyt szeretne létrehozni. (Mivel a Mazsihisz zsidó felekezet, a világi vezetés terminus helyett a közösségi vezetés kifejezést preferálja.)
– Rend, átláthatóság, biztonság a cél, hogy a közösség egy cél érdekében tudjon békességben dolgozni.
Nógrádi elmondta, hogy független jelölt, sosem állt a Mazsihisz alkalmazásában. Díjazás nélkül vállalná az elnöki pozíciót.
Nógrádi szerint a vallási életet előtérbe kell helyezni, az legyen a legfontosabb a Mazsihisz életében. Az asszimiláció elleni küzdelem jegyében újra be kell csalogatni a híveket a zsinagógákba. Ugyanakkor a zsidó oktatás fontosságára is felhívta a figyelmet.
A politikára térve hangsúlyozta, hogy a magyar kormánnyal, a magyar állammal korrekt együttműködést kell kialakítani. Támogatni kell továbbá a magyar ortodoxiát, meg kell tartani a Mazsihisz önállóságát.

A beszédek után a közgyűlés 107 szavazójoggal rendelkező résztvevője leadta szavazatát. A hosszadalmas szavazatszámlálás alatt az újjáalakult Nagykállói Zsidó Hitközség felvételi kérelmét tárgyalta a közgyűlés. A kérelmet Blajer Gábor az újjáalakult Nagykállói közösség elnöke és dr. Gádor György ügyvéd adta elő.

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi felvetette: nem állapítható meg bizonyossággal, hogy a tervezett Hitközség létrehozásához megvan a szükséges tíz zsidó férfi. Weisz Péter erre úgy válaszolt, hogy sajnos több olyan vidéki hitközség van, ahol évek óta nincs meg a minjen.

A miskolci hitközség elnöke, Szántó István ellenezte Nagykálló felvételét, mert szerinte Miskolcról három férfi átigazolt Nagykállóra, így sikerült a minjent összehozni.

Heisler András hozzászólásában úgy érvelt, hogy ha valahol van élet, akkor azt támogatni kell. Mester Tamás, a BZSH elnöke ellenezte Nagykálló felvételét.

Ezek után szavaztak: 70 fő támogatta a felvételt, 29 fő tartózkodott, ellene nem szavazott senki. Ez azonban mégsem volt elég, mert a felvételhez kétharmados többség kellett volna és ahhoz két voks hiányzott.

A Nagykállóról szóló heves vita közepette jelentette be a szavazatszámláló bizottság elnöke, hogy Grósz Andor a leadott 107 szavazatból hetvenet kapott meg, így ő a Mazsihisz új elnöke az elkövetkező négy évben.

Grósz Andor rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy a békét és a nyugalmat szeretné elhozni a Mazsihisz életébe. Megköszönte Heisler András elnöki munkáját, valamint a korábbi elnökök: Dr. Feldmájer Péter és Tordai Péter munkáját is.

Címkék:Mazsihisz-közgyűlés, Új elnök

[popup][/popup]