Egyesült Államok: az antiszemitizmus 337%-kal nőtt október 7 óta

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az antiszemitizmust figyelő Anti Defamation League (ADL) adatai szerint a Hamász október 7-i mészárlása óta világszerte megnövekedett az ilyen incidensek száma, beleértve az 591%-os növekedést Ausztráliában és az 1563 antiszemita incidenst az Egyesült Királyságban.

Izrael-ellenes tüntetés New Yorkban

Az Egyesült Államokban az antiszemita incidensek soha nem látott rekordot döntöttek a Hamász október 7-i, Izrael elleni sokkoló támadása óta eltelt két hónapban – jelentette be hétfőn az ADL.

A szervezet közölte, hogy október 7. és december 7. között 2031 incidenst regisztrált, ami a legmagasabb kéthavi szám azóta, hogy az ADL 1979-ben elkezdte nyomon követni az antiszemitizmus alakulását az országban. Ez egyben 337 százalékos növekedést jelentett a 2022-es év azonos időszakához képest.

A szóban forgó esetek között 40 volt fizikai erőszak, 749 szóbeli támadás, 337 vandalizmus. 905 alkalommal regisztráltak antiszemita beszédet: a terrorizmus támogatását vagy anticionista jelszavakat – ez utóbbit az ADL az antiszemitizmus kifejeződéseként definiálja a zsidók önrendelkezési jogának tagadása miatt.

Az adatok 250 olyan incidenst is kimutattak, amelyek zsidó intézményeket, köztük zsinagógákat és egyetemi zsidó intézményeket céloztak. 400 incidenst regisztráltak az egyetemi kampuszokon.

Az Egyesült Államok egyetemeit immár rendszerszinten vádolják azzal, hogy – miközben az antiszemitizmustól való félelem egyre növekszik – nem védik meg a zsidó diákokat. Három neves amerikai egyetem elnök megnyilvánulásait felháborodás fogadta, miután egy kongresszusi meghallgatáson kitérő válaszokat adtak az egyetemeiken tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban több mint 1500 antiszemita incidensről érkezett jelentés október 7 óta, ami a zsidó közösségi biztonsági szervezete által nyilvántartott legmagasabb adat egy 47 napos időszak alatt. A Londonban hetente tartott palesztin párti tüntetéseken a résztvevők egy része antiszemita jelszavakat skandál vagy ilyenfajta plakátokat emelt a magasba. Ezekért a rendőrség eljárást indított.

ToI

[popup][/popup]