Egy dolgos nap az ENSZ-ben: hatszor ítélték el Izraelt

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

November 24-én, az ENSZ közgyűlése hat alkalommal marasztalta el Izraelt. A világ többi országát egyszer sem.

ENSZ közgy

Az ENSZ közgyűlése

A kiegyensúlyozott, elfogulatlan, ugyanakkor humanizmustól mélyen áthatott légkört talán az a határozat jellemzi a legjobban, amely felszólítja Izraelt, hogy a Golán fennsíkot adja át Szíriának. A javaslatot nem más terjesztette be, mint maga Szíria – illetve az ország területének egy töredékén még uralkodó Asszad-rezsim, amelynek háborús bűntettei, gátlástalan tömeggyilkosságai jól ismertek a világ közvéleménye előtt. (Most, hogy a rezsim a még nála is szörnyűségesebb Iszlám Állam ellen harcol, az így keletkezett viszonylagos szimpátiát igyekszik a maga javára kihasználni.)

Az 1967-ben Izrael által elfoglalt Golánon jelenleg béke és nyugalom van. Ha a terület Szíriához kerülne (ami jelenleg kizárt), ott azonnal föllángolna a háború és a Golán lakosai ugyanúgy menekülnének, mint ahogy ma menekülnek az emberek az ország többi részéből.

Amiből világosan látszik, hogy az efféle határozat mellett szavazókat csöppet sem érdekli az emberek szenvedése, csakis Izrael bűnbakként való felhasználása.

Hogy a javaslatot beterjesztő Asszad rezsimnek nincsenek humanitárius szempontjai, csak a saját diplomáciai hasznát nézi, az persze senkit nem lep meg. Az viszont elképesztő, hogy a javaslat ellen mindössze hat ország szavazott: Izrael, Kanada, az Egyesült Államok és három domíniuma. Az európai országok pedig megfontoltan tartózkodtak a szavazástól, nem foglaltak állást abban a kérdésben, hogy vajon jó-e a Golán fennsíkot háborúba taszítani és lakosságának életét pokollá tenni, avagy nem.

A teljes nonszensz akkor nyer “értelmet”, ha kontextusba helyezzük. A lényeg Izrael elítélése, amely rutin gyakorlatnak számít az ENSZ-ben. A közgyűlés efféle határozatai  nem bírnak kényszerítő erővel, jelentőségük abban áll, hogy a zsidó államot bűnbakként rendszeresen előcitálják. Az ilyenkor szokásos szavazási modell szerint az Egyesült Államok, Kanada (néha Ausztrália, Új-Zéland) elutasítja a határozatot, Európa tartózkodik, a világ többi országa pedig túlnyomó részben mellette szavaz.

Címkék:ENSZ, Golán fennsík, Izrael elítélése, Szíria

[popup][/popup]