Egy belga szocialista szenátor szerint „Izraeli rabbik palesztin nők megerőszakolására bíztatnak”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Bizonyítékot nem mutatott fel, a megerőszakolt izraeli nőkről nem beszélt.

Nadia El Yousfi 

Nadia El Yousfi, marokkói származású brüsszeli szenátor e megjegyzéseket egy hétfői nemzetközi ügyekkel foglalkozó meghallgatáson tette, amelyen Izrael gázai katonai műveleteit vitatták meg.

El Yousfi Izraelt “népirtással” és “állami terrorizmussal” vádolta, miközben Izrael brüsszeli nagykövete, Idit Rosenzweig-Abu figyelte a tárgyalást. El Yousfi bizonyítékok említése nélkül azt állította, hogy izraeli rabbik a palesztin nők megerőszakolására szólítottak fel.

“Emlékeztetem önöket, hogy az izraeli kormányon belül a szélsőjobboldal nagyon is jelen van” – jelentette ki El Yousfi. “Vannak gyűlöletfelhívások, felhívások Gáza elpusztítására, arra, hogy kiürítsék Gázát. És az egyik elem, ami szintén megdöbbentő számomra, hogy vannak rabbik … akik a palesztin nők megerőszakolására szólítanak fel és így tovább. Azt hiszem, fontos, hogy minden tényt ismerjünk, hogy a lehető legobjektívebbek lehessünk.”

Válaszában a hitetlenkedő Rosenzweig-Abu elmondta, hogy első gondolata az volt, hogy El Yousfi vádját rosszul fordították le.

“Ezt most hallom először” – mondta a követ. “Annyira megdöbbentem, hogy azt hittem, fordítási hiba történt. De pontosan ezt mondta.”

A belgiumi zsidók szervezete El Yousfi szavait a zsidókról szóló klasszikus antiszemita “sötét vádakhoz” hasonlította. “Az ilyen megjegyzésekkel együtt járó büntetőjogi felelősségen túlmenően El Yousfi asszony teljes politikai felelősséget visel szavaiért, amelyek súlyosan beárnyékolják képviselői státuszát”.

Tüntetés az ENSZ-székháza előtt december 4-én a világszervezet hallgatása ellen, miután az ENSZ szervek nem voltak hajlandók az izraeli nőkön elkövetett erőszakkal foglalkozni

“El Yousfi asszony megjegyzései súlyosságát tekintve úgy érezzük, hogy a legszigorúbb intézkedésekre van szükség vele szemben” – zárul a nyilatkozat.

Joel Rubinfeld, a Belga Antiszemitizmus Elleni Liga elnöke emlékeztetett az október 7. óta fellángolt antiszemitizmusra.

“A belgiumi zsidók kettős traumát éltek át: először az október 7-i pogromot, majd a politikai reakciókat, főleg a sajtóban vagy az egyetemeken” – mondta Rubinfeld az i24 izraeli műsorszolgáltató francia nyelvű szolgálatának.

“Minden hétvégén tüntetések zajlanak, amelyeken néha 50 ezer ember is összegyűlik és antiszemita jelszavakat hangoztatnak. Ebben a légkörben sokan elhagyják az országot ” – tette hozzá Rubinfeld.

[popup][/popup]