Egy 2016-os feljegyzés előre jelezte a Hamász támadását

Írta: Szombat - Rovat: Politika

2016-ban Avigdor Liberman akkori védelmi miniszter egy 11 oldalas dokumentumot készített, amelyben a Hamász terveire figyelmeztetett, mondván, hogy áttörik a gázai határt, lerohanják a dél-izraeli településeket, mészárlásokat rendeznek és túszokat ejtenek – derül ki a kivonatból.

Avigdor Liberman beiktatása a védelmi miniszteri tisztségbe 2016-ban

A dokumentum, amelynek részeit a Yedioth Ahronoth napilap ma reggel tette közzé, kísértetiesen előrevetíti az október 7-i támadás számos elemét, és arra utal, hogy az izraeli illetékesek már évek óta tisztában lehettek egy ilyen Hamász-támadás lehetőségével, de a jelek szerint nem vették elég komolyan a figyelmeztetéseket.

Azon a szombaton, október 7-én reggel mintegy 2500 terrorista tört be Izraelbe szárazföldön, vízen és levegőben, és több mint 1400 embert – többségükben civileket – ölt meg otthonukban és egy szabadtéri zenei fesztiválon. A Hamász és a vele szövetséges terrorista csoportok legalább 239 túszt – köztük mintegy 30 gyermeket – is magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe, ahol továbbra is fogságban vannak.

“A Hamász a konfliktust izraeli területre akarja vinni azáltal, hogy jelentős számú, jól kiképzett erőt (például a Nukhba kommandósokat) küldi Izraelbe, hogy megpróbáljanak elfoglalni egy izraeli közösséget (vagy akár több közösséget is) a gázai határ közelében, és túszokat ejteni” – írta Liberman a szigorúan titkosnak minősített dokumentumban.

“Az embereknek okozott fizikai károkon túl ez jelentős károkat okozna Izrael polgárainak moráljában és érzelmeiben is”.

Egy most szombat esti interjúban Liberman megemlítette a dokumentumot, mondván, hogy 2016 decemberében átadta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, és arra figyelmeztette, hogy a Hamász “pontosan úgy fog támadni, ahogyan október 7-én tette”, ha nem számolják fel terrorista kapacitásait.

Liberman, aki Benny Gantz és pártjával ellentétben eddig úgy döntött, hogy nem csatlakozik Netanjahu háborús kabinetjéhez, azt mondta, hogy Netanjahut rá kellett venni, hogy felvetesse a kérdést egy kabinetülésen, ahol a dokumentumra “elutasítóan legyintettek”, többek között a biztonsági főnökök is, és hogy “arrogánsnak” tartották, amiért bemutatta azt.

ToI

[popup][/popup]