Donald Trumpnak „szándékában áll bejelenteni”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

…hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és ide költözteti az amerikai követséget.

Az amerikai elnök erről tájékoztatta telefonon Mahmud Abbasz palesztin vezetőt, valamint Abdullah jordán királyt. A beszélgetésről az arab vezetők hírforrásai tájékoztatták a nemzetközi sajtót. Ugyanerről tájékoztatta Trump telefonon az izraeli miniszterelnököt, az egyiptomi elnököt és szaúdi uralkodót.  És noha amerikai kormánykörök szerint Trump szerdán bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, praktikusan újabb hat hónappal elhalasztja a követség átköltöztetését. Egyelőre nincs is hová költözni.

Mahmud Abbasz a tervről értesülvén haladéktalanul a pápához fordult, továbbá a francia és az orosz elnökhöz, valamint a jordán királyhoz, kérve őket, hogy akadályozzák meg az amerikai lépést.

Abbasz Trumpnak is kifejezte ellenkezését, mondván, hogy „a palesztin álláspont szilárd és eltökélt: nincs palesztin állam, Kelet-Jeruzsálem, mint főváros nélkül”. Az általában mérsékelt Abdallah jordán király is vehemens hangon tiltakozott, azzal fenyegetve, hogy minden amerikai békekezdeményezést meg fog gátolni és ellenállásra fogja bíztatni a város lakosságát. Szalman szaúdi király azt mondta, a lépés fel fogja lobbantani a moszlim szenvedélyeket.

Hírek szerint a Fatah mozgalom már el is kezdte szervezni a tiltakozó nagygyűléseket és felvonulásokat. Ugyanakkor palesztin illetékesek szerint haragjuk kifejezése nem fog átcsapni erőszakba, mint az a legutóbbi intifáda idején történt. Ugyanakkor azzal fenyegetőztek, hogy megszakítják a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Abdallah jordán király és Donald Trump

Szinte minden arab vezető súlyos következményekkel – elszabaduló erőszakkal, a kapcsolatok megszakításával – fenyegetett arra az esetre, ha a követséget valóban átköltözteti Jeruzsálembe.

Erdogan török elnök az Izraellel fennálló kapcsolatok megszakításával fenyegetőzött, mondván, hogy Jeruzsálem „az abszolút vörös vonal” a moszlimok számára.

Az EU külügyi biztosa, Federica Mogherini határozottan ellenezte a lépést és, mert az „aláássa a kétállami megoldás esélyeit”. Hasonló szellemben nyilatkozott Macron francia elnök és Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Avigdor Liberman, izraeli hadügyminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy Izrael képes lesz kezelni a döntés következményeit.

A Haaretz és a Times of Israel cikkei nyomán jég.

Címkék:főváros, harag napja, intifáda, Jeruzsálem, Mahmud Abbasz

[popup][/popup]