„Demokrácia és szabadság még mindig nem magától értetődőek”

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika, Történelem

Nyilatkozat a buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján

A koronavírus-járvány miatt le kellett mondani a buchenwaldi emlékhelyen tervezett megemlékezéseket. Az emlékezést egy nyilatkozattal tartják ébren a szervezők – miként a felszabadított foglyok 1945-ben is több nyilatkozatban fordultak a világhoz.

Az Egyesült Államok fegyveres erői 75 évvel ezelőtt, 1945. április 11-én szabadították fel Buchenwald és Mittelbau-Dora koncentrációs táborokat. A nemzetiszocialisták mintegy 350 ezer embert tartottak fogva a két lágerben. Buchenwaldban körülbelül 56 ezren lelték halálukat gyilkosság, éheztetés és járulékos betegség következtében. A Mittelbau-Dora koncentrációs táborban körülbelül 60 ezer rabot kényszerítettek rakéták gyártására földalatti alagutakban. Egyharmaduk nem élte túl az embertelen körülményeket.

Tegnap erről emlékeztek meg a Weimar melletti Buchenwald emlékhelyen. Az eredetileg tervezett nagyszabású emlékünnepséget a Covid-19 járvány miatt azonban le kellett mondani. A megemlékezés koszorúit csak az emlékmű munkatársai helyezhették el. A Weimari Német Nemzeti Színházban tervezett ünnepséget, melyet még április 5-én szerették volna megtartani Buchenwald túlélőinek jelenlétében, szintén törölni kellett. Türingia tartomány miniszterelnöke, Bodo Ramelow bejelentette, hogy a rendezvényeket egy későbbi időben pótolni fogják.

A Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhelyek Alapítvány, Türingia legfelsőbb alkotmányos szervei és több túlélő szombaton nyilvánosságra hozta a Türingiai Nyilatkozatot A történelmi felelősség őrzése – A demokrácia és emberi jogok védelme címen, melyben felszólítanak minden jóérzésű embert a csatlakozásra.

Osztozunk annak a több millió embernek a sorsában és szenvedésében, akiket a nemzeti szocialisták először Németországban, majd a „Harmadik Birodalom” által elfoglalt országokban megfosztottak jogaiktól, megaláztak, kirekesztettek, kifosztottak és meggyilkoltak. Mindenekelőtt a német és az európai zsidókat, de egyben szintiket és romákat, betegeket és fogyatékkal élőket, homoszexuálisokat, Jehova Tanúit, társadalmi kirekesztetteket, és mindazokat, akiket az elfoglalt Európában vagy a birodalomban deportáltként munkára kényszerítettek, vagy akik megszállási és háborús bűncselekmények áldozatai lettek”. Így kezdődik a bevezető.

„Sajnálatos módon az emberi jogok, a demokrácia és a szabadság a nemzetiszocializmus tapasztalata ellenére sem magától értetődőek. Újra és újra meg kell védeni ezeket. Ennek érdekébent kívánunk fellépni.” Így zárul a nyilatkozat, mely németül, angolul és franciául olvasható a külön e célra létrehozott weboldalon. Az első aláírók között szerepel a túlélő Fahidi Éva (aki Magyarország képviselője a Buchenwald-Dorau Nemzetközi Bizottságban), Volkhard Knigge, az alapítvány igazgatója, Bodo Ramelow Türingia tartományi miniszterelnöke, valamint Monika Grütters kulturális államminiszter. A honlapon olvashatók a tervezett beszédek is, egyes túlélők, illetve leszármazottainak mondatai is.

A történelmi események összefoglalójából az is megtudható, hogy 9000 SS felügyelő közül mindössze 79-et ítéltek el 1945 után.

Vasárnap reggelig mintegy 3500-an írták alá a nyilatkozatot, többek között művészek, politikusok, tanárok, diákok, bolti eladók és háziasszonyok.

 

Címkék:Buchenwald, Felszabadulás, Türingiai nyilatkozat

[popup][/popup]